Служебните министри на регионалното развитие и на екологията вече търсят

...
Служебните министри на регионалното развитие и на екологията вече търсят
Коментари Харесай

Служебните министри неприятно изненадани от спрения от Сандов ОВОС за Струма в Кресненското дефиле

Служебните министри на районното развиване и на екологията към този момент търсят решение на спряното строителство на автомагистрала " Струма " при Кресненското дефиле. Регионалният министър Иван Шишков сподели, че са неприятно сюрпризирани от прекратената процедура по Оценка на въздействието върху околната среда.

" Към този миг ние просто сме неприятно сюрпризирани. Оттук нататък - да намерим съответно решение по въпроса, тъй като смятам, че Автомагистрала " Струма " е извънредно значимо държавно решение и то не може да бъде подхвърлено по този метод, както беше направено ", съобщи министър Шишков, представен от БНР.

" Ще създадем всичко допустимо да спасим процедурата за " Струма " или да предложим такава, че да може " Струма " да бъде продължена с доста ясни параметри и във допустимо в най-кратките периоди с най-хубавото решение ", увери министър Иван Шишков.

Припомняме, че в последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле – в понеделник в 17.00 часа е отменил всички предходни процедури по Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС), които даваха опция в обозримо бъдеще да бъде довършена Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле.

Този акт на отиващия си вицепремиер по климата значи, че България ще върне на Брюксел всичките 1,6 милиарда евро, които страната до момента е получила за построяването на Автомагистрала " Струма ".

Според информация на заповедите за прекъсване на процедурите за Автомагистрала " Струма " не са направени от чиновници на Министерство на околната среда и водите, а от деятели на неправителствени организации, които са съветници на Сандов. Служителите на Министерство на околната среда и водите са отказали да вземат участие, защото нито са спазени процедури, нито при правенето на решението е спазен закона.

Проблем е имало и при вписването на тези решения в деловодната система на ведомството – видно от оповестеното решение е, че датата за извеждане е написана с химикал, което към този момент не се употребява в администрацията.

Липсват и атрибутите, които би трябвало да участват в такива документи – подписи на специалистите от Министерство на околната среда и водите, изготвили и съгласували документа.

Според изданието Сандов е обслужил ползите на неправителствените екологични организации, които от над 20 години саботират довършването на Автомагистрала " Струма " през Кресненското и лобират за 15 км тунел в полза на швейцарска компания.

От АПИ към този момент оповестиха, че ще апелират решенията на Сандов в съда. Това обаче може да отнеме време – ново закъснение с години и още жертви в тази най-смъртоносна права от интернационален кулоар в цяла Европа, където има хиляди ранени и стотици починали.

Има и друга опция – служебният министър Росица Карамфилова да анулира подозрително издадените заповеди от Сандов.

Ако това не се случи, то вероятността е Автомагистрала Струма през Кресна да бъде приключена след 2030 година

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР