Служебните кабинети са натоварени със задачата да управляват в много

...
Служебните кабинети са натоварени със задачата да управляват в много
Коментари Харесай

Политолог: Служебният кабинет се готви да управлява дълго, а партиите се готвят за поредния кратък парламент

Служебните кабинети са натоварени със задачата да ръководят в доста комплицирана обстановка, само че те надвишават пълномощията, които са им дадени. Това уточни пред политологът Калоян Велчев.

„ Все повече наподобява, че служебният кабинет се готви да ръководи дълго, а партиите се готвят за следващия къс парламент. Служебният кабинет от дълго време е излязъл оттатък рамката на своето деяние. Тревожи ме позиционирането на неговите представители, както и на президента. Едно внезапно антипартийно и антикоалиционно говорене. Те се включват във всяка предизборна акция. С изявленията си неодобряват възможностите за сформиране на държавно управление. Навлизаме в една акция без възторг и без ясна концепция какво следва откакто пуснем гласа си.Изгледите за идващия парламент не са доста по-добри. Това не подтиква гласоподавателите да отидат до урните. Не може да чакаме изключително висока изборна интензивност “, предвижда той.

„ Битката за първото място на изборите става забавна при обединяване на Политическа партия и Демократична България. Но кой ще завоюва има по-скоро символно значение. Първото място за Демократична България и Политическа партия би било доста значимо, тъй като посредством подобен съюз те се нареждат дефинитивно като алтернативата на ГЕРБ. Това ще ги нарежда и като главен бенефициент на анти ГЕРБ вота. Не единствено на тези избори, само че и на локалните, които предстоят “, разяснява Велчев.

Видяхме,че електоратът на ГЕРБ не пада под 500 хиляди. От партията могат да са спокойни, че потеглят с един по-добър старт, в сравнение с останалите играчи. Поне обществено наподобява, че партията е излязла от изолираност, изясни Велчев.

Интересно ще бъде дали връщането на хартиената бюлетина ще промени динамичността на вота, и дали няма да докара до в допълнение генерирани гласове за ГЕРБ и за обичайните партии, сподели политологът.

„ Корнелия Нинова е склонна на всякаква коалиция, с цел да остане на върха в Българска социалистическа партия. Струва ми се късно тя да бъде сменяна на старта на предизборна акция. Освен това, главният й опонент-Крум Зарков, сега е в кабинета на Радев и не е в позиция да стартира акция за водачеството. Процесът на ерозия в Българска социалистическа партия наподобява ще продължи. Езикът, на който партията приказва, става все по-чужд и капсулиран. Той води до все по-ниски резултати “, съобщи Велчев.

При по-висока изборна интензивност партиите, които се въртят към 4-те %, по-трудно ще прескочат изборния предел, изясни политологът.

Той не е уверен, че Има Такъв Народ ще може да генерира спомагателна поддръжка с референдума, който са подели.

„ Един референдум единствено ще ограничи властта на президента. Сега цялата е у него. Демократичната президентска република включва мощни поправки “.

„ Възраждане “ не съумяват да излязат от това коренно говорене, което плаши гласоподавателите, изясни Велчев.

Въпреки разбъркванията, които ще забележим в идващия парламент, това няма да облекчи процеса по сформиране на държавно управление, предвижда политологът.

„ В рамките на идващия парламент надали ще забележим държавно управление, което да ръководи дълготрайно “.

Шансът в Народното събрание да влязат по-малко партии е много сериозен, означи той.

„ Това ще даде повече мандати на тези, които са влезнали. Ако тежестта на „ Възраждане “ се повиши,  по хипотеза се понижават възможностите за кабинет. Все още не е ясно дали към ГЕРБ може да се консолидира болшинство,което да ръководи. Същото важи за Политическа партия и Демократична България “.

В момента не виждаме публични персони, натрупали висок публичен рейтинг, към които да се роди нова партия, обясни Велчев.

„ Това диктува завръщането на остарели играчи, като Национална движение „Симеон Втори" и това ново обединяване на левицата “.

Шансовете да имаме постоянно държавно управление след 2 април не наподобяват високи, счита политологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР