Службите и органите на реда в България имат твърде смътна

...
Службите и органите на реда в България имат твърде смътна
Коментари Харесай

Да гониш Михаля, или как ловим терористите у нас

Службите и органите на реда в България имат прекомерно смътна визия що е то тероризъм и по какъв начин би трябвало да се работи против терористи. Истински шанс е, че сходни радикални прояви, за които непрекъснато слушаме по новините, са изключителна необичайност на родна територия. Но даже и единичните образци, които имаме, са доказателство за аматьорски метод - с реплика на активност, задочни присъди или с набеждаване на съответен човек, с цел да се регистрира активност и резултат пред обществото. През последните 10 години с начална точка атентата в Сарафово затвърждаваме своята беззащитност против това зло, от което всички се боят, и то с съображение.

Нароченият за джихадист възпитаник получи 6 месеца условно

През юни 2019 година в Пловдив бе хванат възпитаник от елитна гимназия, който съгласно службите за сигурност подготвял атентат. Тогава осмокласникът М. П. се озова в ареста, откакто родителите му подадоха сигнал в ДАНС. Те се усъмнили в странното му държание, изключително от чатовете на ученика с джихадисти.

От кореспонденцията проверяващите открили, че 16-годишният пловдивчанин се хвалел на джихадиста, с който поддържа връзка, че се доставя с експлозиви и прави тренировки. Такива са открити при претършуване на тавански пространства. Униформените се натъкват на самоделни взривни устройства, на знаме на " Ислямска страна ", както и книга на терористичната организация.

" Детето не е подготвяло атентат и не е приемало исляма. Бил е подведен и любопитен ", сподели по време на делото неговият бранител Емил Велинов. По думите му, ученикът не се е срещал онлайн с хора от “Ислямска държава” и е жертва сходно на хората, излъгани от телефонни измамници.



Според проверяващите момчето е било обект на обработка от “Ислямска държава” през интернет. Първо във Facebook, а по-късно в приложението Телеграм. Веществата и техниката се продават свободно в магазините. Детето е от положително семейство, разказват го като образован и самовглъбен. Ходел на учебно заведение, след това у дома и от време на време на Гребния канал, с цел да кара колело. Съвсем естествен живот за младеж. Така или другояче, ДАНС дефинират акцията като триумф, изключително поради обстоятелството, че са предотвратили гибелта на доста хора.

Всъщност огромната заслуга е на бащата, който подал сигнала. В последна сметка на 10 декември предходната година ученикът от Пловдив се снабди с условна присъда - шест месеца затвор с изпитателен период от една година.



Той апелира, като разглеждането на молбата се състоя при започване на юли в Апелативния профилиран углавен съд. От държавното обвиняване желаеха да се удостовери присъдата, като подчертаха, че единствено държанието на родителите на ученика е препятствало осъществяването на терористичен акт.

Присъдите у нас и на открито са напълно разнообразни

Бърза информация демонстрира, че обратно във времето „ борбите “ ни с тероризма също не се увенчават с стремежи триумф. За сметка на това пък наши атентатори биват бързо наказани в чужбина. През октомври 2018 години в Австрия се снабдява с присъда 24-годишният Хактан Сами от град Силистра.

Той е хванат с флашка, съдържаща проект за терористична офанзива, подробни указания по какъв начин да направи бомба и химически оръжия, по-късно по какъв начин да бъдат задействани от отдалеченост с мобилен телефон. Присъдата му е 7 години непоколебим затвор. Хактан е родом от ромската махала в Силистра. Хората го дефинират като спокоен и спокоен. Четири години преди да бъде хванат почнал постоянно да посещава джамията, а малко по-късно отпътувал за Сирия. След едногодишен престой пък отишъл в Австрия при татко си. Именно там службите за сигурност поставят завършек на проектите му, свързани с терористична активност.

В България присъда за тероризъм наподобява по този начин - в началото 4 години, по-късно понижена на половина. Става въпрос за 21-годишния Иван Захариев, който си печели прозвището Джон Терориста. Той е дете от разбъркан брак сред българин и виетнамка, които живеят в Австралия.

Иван стартира да върви постоянно в Сирия, сякаш, с цел да оказва помощ на жертви от войната. Всъщност обаче е впримчен в мрежите на " Ислямска страна ". След това се снабдява с български паспорт и се мести за непрекъснато в столицата. Започва да поддържа постоянни контакти с разнообразни ислямисти, даже върви на разнообразни курсове и тренировки по пукотевица.

Разследващите откриват, че приел исляма преди повече от 5 години, малко откакто почнал постоянно да посещава Сирия. Задържан е през есента на 2016 година, и то след подаден сигнал от службите за сигурност в Австралия. Изправен е пред съда, където първо е наказан на четири години непоколебим затвор, по-късно наказването му е понижено на две години и половина. Така излиза на независимост в през март 2019 година.

Още търсят помагачите за гърмежа в Сарафово

Преди 10 години, на 18 юли 2012 година, гърмеж раздрусва летището в Сарафово. Автобус с израелски туристи, който трябвало да пътува за Слънчев бряг, става на части. Случва се тъкмо в 17.23 часа, до момента в който пасажери си качват багажа и сядат по местата си. Загиват седем души, плюс терориста Мохамед Хасан ел Хюсеини, близо 40 са ранени, потърпевши от гърмежа са съвсем 200 души.



Бързо излиза наяве, че е сбъднат атентат. Разследващите разкриват, че за задачата е употребена амониевоселитрена примес с тротилов еквивалент над 2 кг. Взривена е по радиостанция, която Хюсеини задейства, тъй като става скандал сред него и пасажерите от рейса. Той се опитал да се слее с тях и да постави багажа си със самоделното взривно устройство, само че те не му разрешили. Тогава се обърнал с тил към рейса и го вдигнал във въздуха дружно със себе си и пасажерите.



Службите за сигурност стигат до извода, че зад кървавия атентат стои организацията „ Хизбула “. Делото потегли четири години по-късно, през 2016 година. 10 години по-късно двамата помагачи на Хюсеини - Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, се снабдяват с наказване от българското правораздаване - наказани са задочно на пожизнен затвор без право на подмяна.



Присъдени са и рекордни компенсации на засегнатите в размер на над 100 млн. лева Очаква се присъдата да бъде доказана и от Върховен касационен съд. Двамата помагачи обаче към момента се търсят с алена бюлетина от Интерпол.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР