Служби на улицата и онлайн, намаляване на паството - енергийната

...
Служби на улицата и онлайн, намаляване на паството - енергийната
Коментари Харесай

„Време е да затегнем коланите“: защо затварят църкви в Европа

Служби на улицата и онлайн, понижаване на паството - енергийната рецесия удари освен огромните европейски компании, само че и християнските общности в Европа. Църквите са принудени да понижат разноските. От какво икономисват и до какво ще докара това?

Предпазни ограничения

Католическата архиепископия на Мюнхен и Фрайзинг създаде ограничения, които да оказват помощ за справяне със студа. Изчислено е, че поддръжката на катедралата " Света Богородица " ще изисква към 240 хиляди евро. Това е два пъти повече от нормално. За да спестят пари, взеха решение да инсталират фотоволтаични системи на покрива. Вътре ще се поддържа температура от седем градуса.

" Необходимо е да подготвим нашите енориаши за това. Нека се обличат по-топло. Но е значимо вярно да подредят целите: студените църкви са по-добри от студените лечебни заведения ", споделя мюнхенският архиепископ Фридрих Ветер.

Влажността в пространствата не би трябвало да надвишава 70%. „ В противоположен случай творбите на изкуството и органите ще пострадат заради влагата “, прибавя той. Когато е топло, службите би трябвало да се правят на открито.

В прилежащ Бамберг нощното осветяване беше изоставено. „ Така ще спестим 15 хиляди евро “, изясни локалният архиепископ Лудвиг Шик. Цялата спомагателна инфраструктура също беше трансферирана на пестелив режим: църковни детски градини, учебни заведения и административни институции.

Служителите бяха посъветвани да не употребяват асансьорите. Всички бизнес срещи също са сведени до най-малко – те ще бъдат сменени от онлайн конференции. Богослуженията също са отдалечени – като при пандемия.

Църковен налог

Факт е, че по-рано църковните пространства се отопляваха с въглища и газ. „ Когато бяха наложени наказания против Русия, доставките бяха понижени, разяснява Фьодор Сидоров, анализатор и създател на „ Школата за на практика вложения “, „ В резултат на това енергийните запаси на европейския пазар внезапно нарастнаха, цените се усилиха няколко пъти. Експертът прибавя: в редица европейски страни комуналните услуги скочиха с 500 % за година, предприятията са на ръба на разрухата.

Преминаването към различни източници на сила не се преглежда. По предварителни оценки това ще коства на всяка общественост над 100 000 евро.

Духовенството в Германия финансира църковен налог, който е в действие от 1949 година За енориашите това е 10 % от заплатата. Сега мнозина просто не могат да отделят толкоз доста.

„ Църковният десятък “ е годен и в Италия – само че там е единствено 0,8 %. Местното духовенство бие паника: това е извънредно малко.

И по този начин, в епархията на Милано споделиха, че към този момент е мъчно да се следи положението на катедралата " Рождество на Пресвета Богородица " и известната Амброзианска библиотека, където се съхраняват редки книги и ръкописи.

" Сградите изискват специфични грижи: непрекъсната температура и мокрота. Ако по-рано бяха нужни 10-12 хиляди евро годишно, в този момент са най-малко 60. Има и непредвидени разноски, като реституция ", обясниха от епархията.

За да свържат двата края, започнаха да продават парцели. Наскоро беше открит автосервиз в някогашна черква в Комо. А в катедралата " Вси светии " във Виареджо - пицария.

В Швеция църковният налог е един %. Също по този начин не е задоволително. През август сметките за електрическа енергия се покачиха с една трета, инфлацията чупи върхове.

Властите затварят църкви. „ Поддръжката на църковните здания се трансформира в тежко задължение “, оправдава се Маркус Далберг, началник на отдела за културно завещание на Църквата на Швеция.

Само в енория Гьотинге-Оскарстрьом в южната част на страната бяха затворени три от седемте църкви. В общността на Малмьо беше препоръчано да се реалокират всички събития в една постройка и да се оставят тези, които се посещават най-рядко, празни до пролетта.

Социално напрежение

Настоящата енергийна рецесия може да окаже отрицателно въздействие върху европейското християнство като цяло, счита Роман Лункин, началник на Центъра за проучване на религията и обществото към Института за Европа на Руската академия на науките. " През последните десетилетия към този момент имаше няколко талази на отлив на паството. Някои вярващи не бяха удовлетворени от стилния демократичен курс към еднополовите бракове и женското свещеничество, до момента в който други не бяха удовлетворени от пасивната позиция на духовенството по отношение на мигрантите “, изяснява той.

Икономическите компликации са доста по-мощен фактор. Хората ще желаят да бъдат освободени от църковен налог. " Това обаче има и противоположната страна. В Германия да вземем за пример от 2021 година е в действие правилото: в случай че католик не заплаща десятък, той автоматизирано се отлъчва от църквата ", добави специалистът.

В средата на септември епископът на Амстердам Ян Хендрикс разгласява разочароващ отчет. През идващите пет години 99 от 164 енории в неговата епархия ще бъдат затворени. Причините са същите - понижаване на паството, икономическа нерентабилност. Изглежда по този начин е в цяла Европа.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР