Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщава, че е приключила

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщава, че е приключила
Коментари Харесай

Украйна приключи обиските в църкви и манастири, доскоро лоялни на Москва

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) оповестява, че е завършила " контраразузнавателната активност " в епархиите на Украинската православна черква (УПЦ), която до неотдавна беше част от Московската патриаршия (МП), но пролетта разгласи самостоятелност от нея, оповестява Руската работа на Би Би Си.

Според украинските правоприлагащи органи при претърсвания в постройките на църквата са открити:

- Колекция от икони, откраднати от съветските войски от резиденцията на консула на Литва по време на окупацията на Херсон. От СБУ споделят, че те са открити в катедралата " Успение Богородично ", чийто настоятел избяга малко преди градът да бъде освободен от окупация.

- Пропуски, издадени на името на федералния консултант към военно-гражданската администрация на Руската федерация и руски паспорти, принадлежащи на свещениците на УПЦ-МП;

- Знамето на " Новоросия " и " пропагандна литература " в Красногорския Свято-Покровски манастир, Черкаска област;

- " Текстове на молебствия за страната-агресор и съветски учебници, възхваляващи режима в Кремъл " ;

Поредица от обиски и инспекции в епархиите на УПЦ стартира през октомври тази година. В прессъобщения на СБУ по този мотив непроменяемо се показва, че задачата на тези събития е да се ревизира дали пространствата на епархиите се употребяват като " кафези на " съветския свят ", дали в тях се укриват жители на държавата-агресор и дали там са се съхранявали неразрешени предмети (т.е. оръжия и експлозиви).

Припомняме, че на 22 ноември бе осъществен обиск на Киевско-Печорската лавра - седалище на УПЦ. Там бяха открити хора без документи, съветски жители, както и повече от 2 милиона гривни (54 хиляди щ. долара), над 100 хиляди щатски $ и няколко хиляди съветски рубли.

Освен това по време на обиските следователите са разкрили проруска литература, употребена в образованието в семинариите и енорийските учебни заведения, в това число за разпространение на концепциите на " съветския свят ", оповестиха от СБУ.

Някои от хората, открити в манастирите, са посочили паспорти и военни книжки на Съюз на съветските социалистически републики, или въобще не са имали истински документи, а единствено техни копия, или са имали паспорти на жители на Украйна със следи от имитация или повреди. Над 50 души са минали тест с полиграф.

Киевско-Печорската лавра е под юрисдикцията на Украинската православна черква (УПЦ, до неотдавна част от Московската патриаршия). След началото на съветската инвазия се появиха информации, че свещениците от УПЦ МП подпомагат съветските войски и правят агитация на " съветския свят ".

УПЦ разгласи обособяване от Москва, само че за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна черква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе основана автокефална Православна черква на Украйна, която се отдели от Украинската православна черква, тогава част от Руската православна черква. Това предизвика дълбок раздор и преустановяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР