Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на

...
Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на
Коментари Харесай

САЩ разследва пране на пари от руския елит чрез криптовалути

Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) към Министерството на финансите наложи наказания на съветската гражданка Екатерина Жданова за присъединяване ѝ в прането и прехвърлянето на средства за съветския хайлайф благодарение на виртуална валута.

Това деяние е част от по-широка самодейност, ориентирана към съветски страни и елити, употребяващи виртуална валута, с цел да се смекчи въздействието на интернационалните наказания.

Брайън Е. Нелсън, заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, акцентира уговорката за отбрана на американската и интернационалната финансова система от употреба, изключително в областта на цифровите активи.

Според информацията Жданова е помогнала на съветски клиент да укрие благосъстоянието си, като в последна сметка насочила над $2.3 милиона към Западна Европа посредством лъжливи практики, като да вземем за пример подправено разкриване на капиталови сметки и покупко-продажби с недвижими парцели. Тази противозаконна финансова активност има капацитета да заобиколи американските и интернационалните наказания, които имат за цел да държат Русия виновна за неоправданата ѝ експанзия.

Жданова е употребила услугите на посочената от OFAC съветска борса за криптовалути Garantex Europe OU, известна с грубото си занемаряване на отговорностите за битка с прането на пари/финансирането на тероризма (AML/CFT). Тя е употребила композиция от виртуална валута, пари в брой и обичайни бизнеси, с цел да улесни тези прехвърляния.

Освен това Жданова е управлявала прехвърляния посредством цифрова валута за олигарси, които се реалокират в международен мащаб, в това число е съдействала на съветски олигарх да трансферира над $100 милиона в Обединените арабски емирства.

Тя също по този начин е играла роля в основаването на “ ” за съветски клиенти, като евентуално е подпомагала прикриването на самоличността им. Тази услуга дава на клиентите статут на данъчно престояване в Обединените арабски емирства, идентификационна карта и банкова сметка, като заплащанията се правят в брой или във виртуална валута. Средствата постъпвали в банкова сметка в Дубай и след това се прехвърляли в задгранични банкови сметки по преценка на клиента.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР