Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към Министерството на икономиката и

...
Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към Министерството на икономиката и
Коментари Харесай

Румънските ни аташета с награда от Търговско-промишлената палата

Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към Министерството на стопанската система и промишлеността ни в Румъния завоюва огромната премия на Българската търговско-промишлена палата. 

Годишната гала по награждаването на икономическите съветници, които са дълготрайно командировани в Службите по търговско-икономическите въпроси, се състоя в Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в наличието на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

Втората премия отиде при комерсиалните ни аташета в Австрия, а третата премия – в Полша. Насърчителни награди получиха представителите ни в Турция, Сърбия и Белгия.

„ В тези служби би трябвало да се назначават готови и стимулирани хора. Няма неприятно някои от някогашните търговски представители да се явяват още веднъж на тези позиции или да създадат кариера в дипломацията “, уточни ръководителят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в своето приветствие към участниците в церемонията.

Министърът на стопанската система Никола Стоянов благодари за поканата и оцени позитивно самодейността, тъй като всеки има потребност от добра оценка. Той поздрави Търговско-промишлената палата, че и в годините на пандемията съблюдават традициите. Добави, че всяка премия има индивидуален детайл и колкото и да са точни критериите, надали може да се обхване всичко. Стоянов поздрави наградените и акцентира желанието си да се разширят рамките, в които комерсиалните ни аташета работят.

Председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов акцентира, че той и сътрудниците му работят доста добре с представителите на Службата по търговско-икономически въпроси. Той уточни, че съгласно годишната анкета, която БТПП провежа измежду компаниите членове, оценката за активността на СТИВ им е доста добра.

От интервюираните компании 92% употребяват услугите на СТИВ за подпомагане за намиране на бизнес сътрудници, 67% - за приемане на икономическа информация за страната, 42% - за образуване на посещаване на българска делегация и 33% - за подпомагане за присъединяване в панаир или галерия.

Симеонов акцентира, че е извънредно значимо в къси периоди незаетите позиции в СТИВ да бъдат попълнени с подобаващи хора. В някои от страните, където контактите са изключително значими за България, би трябвало да бъдат разкрити нови служби или да бъдат добавени специалисти. Като образци той загатна Канада, страни от Латинска Америка, Африка и някои страни в Азия.

Част от компаниите са декларирали, че през последните две години не са употребили услугите на СТИВ поради пандемията, като 11% от фирмите са прецизирали, че работят единствено за вътрешния пазар.

Симеонов показа и потребността от положително съдействие сред комерсиалните съветници и посланиците в съответните страни. Той показа на вниманието на СТИВ новото издание на брошурата на БТПП " България в числа ", което съдържа скъпа информация и с нея страната ни сполучливо може да се популяризира пред евентуалните ни бизнес сътрудници в чужбина.

Борислава Кирилова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР