Службата на Европейския съюз за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи,

...
Службата на Европейския съюз за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи,
Коментари Харесай

ОЛАФ конфискува хиляди литри опасен дезинфектант за ръце, произведен в Турция

Службата на Европейския съюз за битка с измамите (ОЛАФ) заяви, че близо 140 000 литра от рисков дезинфектант за ръце са били иззети от началото на пандемията от ковид, заяви Българска телеграфна агенция.

ОЛАФ разгласи през днешния ден, че продуктът е създаден в Турция и е бил нечист с рискови равнища на метанол - вещество, което може да провокира главоболие, замъглено зрение и в някои случаи да докара до слепота, в случай че се употребява в дезинфектанти за ръце.

През август ОЛАФ стартира интервенция, откакто датските управляващи подадоха информация, обвързвана с конфискуването на 6000 литра дезинфектант за ръце от Турция. Службата за битка с измамите трансферира тази информация към 27-те членки на Европейски Съюз, а в края на септември засече подозрителна доставка за Ирландия. Товарът беше спрян в Дъблин и анализатори потвърдиха, че има съществуване на "неприемливо високи равнища на метанол ", разгласи ОЛАФ.

По-нататъшно следствие е довело до установяването на други наличия от същия дезинфектант, а втора пратка от него също била нечиста. По-късно следствието разкри, че няколко компании, основани в Европейски Съюз, са поръчали дезинфектант за ръце от същия турски производител, настоящ под разнообразни наименования.

От началото на пандемията ОЛАФ интензивно се бори против противозаконни материали, свързани с COVID-19, като подправени или неотговарящи на стандартите защитни маски, бързи проби и дезинфектанти за ръце, сподели генералният шеф на ОЛАФ Виле Итала. Тези артикули би трябвало да пазят хората, не да им вредят.

Следователите на ОЛАФ досега са разкрили над 900 забъркани в сходни измами компании, а описът продължава да се усилва, акцентира Итала.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР