Служба Военна информация попадна под светлините на прожектора в последните

Служба Военна информация попадна под светлините на прожектора в последните ...

Битката за овладяване на военното разузнаване.


Служба "Военна информация" попадна под светлините на прожектора в последните месеци, след като прокуратурата "обезглави" ръководството ѝ, а управляващите задействаха спешни законови промени, които да направят възможно тя да бъде оглавена от цивилен.

Форсираната акция показа ясно, че правителството вече има набелязан кандидат за поста. Назначението му обаче минава през нова битка с президента Румен Радев, който обяви, че държи да се запази изискването шефът на военното разузнаване да е с пагони и наложи поредното си вето.

Очаква се до дни парламентът да го прегласува, но Радев държи и други лостове за влияние, тъй като назначението на новия шеф става с президентски указ. Според източници на Меdiapool не е изключено, ако Радев продължи да упорства, управляващите да прокарат и законова промяна, с която ръководството на военното разузнаване да бъде назначавано само с решение на правителството. Засега обаче нямало нагласа да се стига до този вариант, с който практически се отнемат президентски правомощия.

Малцина са наясно с какво точно се занимава военното разузнаване, тъй като се предполага, че неговите служители са ангажирани пряко с натовските си колеги и вършат работа, присъща на тази спецслужби.
Битката за овладяването на военното разузнаване обаче показа ясно, че там играят и други интереси и информация, които могат да влияят върху бизнеса и политиката. Именно за това е важно тя да се ръководи от "правилния" човек.

Как се стигна до тук

Източник: mediapool.bg