Случвало ли ви се е да сте толкова тревожни, че

...
Случвало ли ви се е да сте толкова тревожни, че
Коментари Харесай

Вторият мозък: Как чревното здраве определя настроенията ни

Случвало ли ви се е да сте толкоз тревожни, че ви се свива стомахът? Всеизвестно е, че прочувственият стрес вреди на чревното здраве, само че учени считат, че връзката е двупосочна – червата имат директно въздействие върху мозъка и надлежно настроението ни...

До наскоро депресията, променливите настроения и тревогата се смятаха за положения, които пораждат в границите на централната нервна система, само че възходящ брой изявления разглеждащи връзката сред червата и мозъкът откриват, че чревното здраве е от значително значение положителното въодушевление. Според статистика от 2012 година, почти една десета от международното население страда от синдрома на дразнимото черво (СРДЧ), като изследване от 2013 година открива, че 37.1% от засегнатите от СРДЧ страдат от меланхолия, а 31.4% изпитват хронична тревога. 

 жена

Защо съществува „ втори мозък “ в червата?
Храносмилането е извънредно комплициран и енергоемък развой, което постанова обособен дял на нервната система, екипиран с мрежа от 200-600 милиона неврони, да управлява извличането на сила от храната – ентеричната нервна система. Още известна като „ вторият мозък “, ентеричната нервна система, която обгръща храносмилателния тракт, създава 95% от невротрансмитера серотонин в тялото, който играе основна роля в регулацията на настроението, като дефицитът води до меланхолия, а несъразмерните равнища водят до тревога, нервност и се следят при страдащите от аутизъм.

 жена

Как можем да модулираме връзката сред мозъка и червата?
Двупосочната връзка сред червата и мозъка се открива от блуждаещият нерв, който изпраща сигнали до мозъка, касаещи регулацията на страха и безпокойството. Повишаването на тонуса на блуждаещия нерв посредством медитация и йога е един метод да се усили потенциала на оста мозък-черва за справяне със напрежението и регулация на настроението.

Чревният микробиом играе основна роля в чревната функционалност, както и настроението: милиардите бактерии в червата взаимодействат с ентеричната нервна система, подтикват блуждаещия нерв и даже създават невротрансмитери. Ако в червата преобладават грам отрицателните бактерии, това може да има неподходящ резултат върху депресията вследствие производството им на липополизахариди, които повреждат интегритета на червата. Проучване извършено в Амстердам върху приема на грам положителни бактерии показва усъвършенстване в способността на депресивните пациенти да не се поддават на отрицателни мисли и дисфункционални модели на държание, когато ги обземат краткотрайни интервали на горест. 

Автор: Патриция Романска 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР