Случвало ли ви се е да чакате с дни за

...
Случвало ли ви се е да чакате с дни за
Коментари Харесай

Пращаме и получаваме пари за секунди

Случвало ли ви се е да чакате с дни за осъществяването на банкови заплащания? Добри вести: към този момент има по-бързи други възможности, които ви разрешават да трансферирате и получавате пари за едно мигване, оповестяват от Асоциация „ Активни консуматори “.

Ползите от незабавните заплащания
 
Незабавните заплащания разрешават на хората и предприятията да трансферират и получават пари по-ефективно. Разделянето на сметки с другари и незабавното приемане на пари са измежду нещата, които стават вероятни посредством незабавните заплащания. Предприятията и изключително дребните и междинни компании могат да управляват в по-голяма степен паричните си потоци. Освен това посредством незабавните заплащания търговците понижават оперативните си разноски и могат да дават по-добра услуга (например, като оферират незабавни възобновявания на суми).

Публичните институции могат да подобрят ръководството на паричните си потоци, а неправителствените и благотворителните организации могат да се възползват от опциите за по-бързо приемане на вноски. Банките могат да употребяват незабавните заплащания за създаване на новаторски финансови услуги и подсилване на конкурентната си позиция, показват от асоциацията.
 
Ситуацията в Европейски Съюз

В началото на 2022 година единствено 11% от всички кредитни преводи в евро в Европейски Съюз са осъществени в границите на секунди. Почти 200 милиарда евро са блокирани на ден във финансовата система за изчистването на разплащания. В същото време опциите за осъществяване на незабавни заплащания и обвързваните с тях такси варират доста в обособените страни от Европейски Съюз. През октомври 2022 година Европейската комисия направи законодателно предложение за даване на незабавни заплащания в евро на всички жители и предприятия, притежаващи банкова сметка в Европейски Съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

През ноември 2023 година Европейският парламент реализира съглашение по окончателния законодателен текст. Той включва:
 
    Незабавният кредитен превод би трябвало да се извърши без значение от деня или часа и неотложно да се обработи, в границите на 10 секунди, а този, който заплаща, би трябвало да получи квитанция също толкоз бързо.

Няколко метода да улесните всекидневието си с банката в телефона ви

    Доставчикът на платежни услуги следва неотложно да преобразува сумата на транзакцията в евро, в случай че заплащането е подадено от сметка, която не е в евро.

    Доставчиците на платежни услуги следва да разполагат със система за бързо и дейно откриване на измами и да подхващат ограничения, които да предотвратят изпращането на пари на непредумишлен адресат.

    Доставчиците на платежни услуги би трябвало също по този начин да вкарат спомагателни ограничения за попречване на незаконни действия (като изпиране на пари или финансиране на тероризма).
 istock istock
    Не следва да се постановат спомагателни такси за неотложно заплащане спрямо таксите за обичайните преводи в евро.

    Държавите членки, чиято парична единица не е евро, също ще би трябвало да ползват разпоредбите, само че след по-дълъг временен интервал.

С тази самодейност банките от Европейски Съюз са задължени да дават услуги за незабавни заплащания на клиенти без спомагателни разноски в границите на строги периоди. Клиентите ще имат благоприятни условия за по-лесни транзакции, предприятията ще имат по-ниски разноски, а платежните системи на Европейски Съюз като цяло ще станат по-конкурентоспособни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР