Държавните ценни книжа (ДЦК) представляват прехвърляеми дългови ценни книжа, емитирани

...
Държавните ценни книжа (ДЦК) представляват прехвърляеми дългови ценни книжа, емитирани
Коментари Харесай

Как да инвестираме в държавни ценни книжа

Държавните скъпи бумаги (ДЦК) съставляват прехвърляеми дългови скъпи бумаги, издадени от министъра на финансите от името и за сметка на страната. Те са в „ дематериализирана форма “ - безналични и съществуват под формата на счетоводни и електронни записи в регистри, като централният депозитар за ДЦК е в Българската национална банка (БНБ), изясняват от Министерство на финансите.

ДЦК дават опция за вложение на свободни средства (на филми и физически лица), с избран период и авансово закрепена рента при облигациите, изплащана от време на време в границите на живота на скъпата книга (годишно или на всеки шест месеца).

Главницата (номиналната стойност) на държавните скъпи бумаги се изплаща на притежателя на книжата при падеж, т.е. когато изтече срокът им. Денят, в който се изплаща главницата, се назовава още дата на падеж.

Държавните скъпите бумаги могат да имат разнообразни периоди до падеж (например 1 година, 3 години, 5 години или повече), като всекидневно по-дългосрочните бумаги оферират по-висок лихвен ваучър, а приходът по ДЦК с матуритет до 1 година е под формата на отстъпка от номиналната стойност.

Купонът или периодическото лихвено заплащане се изплаща на притежателите на държавните облигации регулярно – по вътрешните ДЦК на всеки шест месеца, на външните един път годишно.
 
Цена на придобиване/търговия е цената за 100 единици/лева номинал. Ако цената е над 100, то облигацията е премиална и доходността до падеж е по-ниска от лихвеното заплащане. Ако цената е под 100, облигацията e с отстъпка и доходността до падеж е по-висока от лихвеното заплащане.

Доходност до падежа е значим индикатор, който служи за взимане на евентуално капиталово решение. Тя регистрира датата на издаване (придобиване) на скъпата книга, датата на падежа, цената ѝ, лихвения ваучър по нея, както и лихвената спогодба (броя дни в месеца и годината). След придобиване на скъпа книга притежателят ѝ получава лихвени заплащания. Ако покупната цена е под 100, то разликата до 100 съставлява отстъпка, която се получава на падеж. На процедура доходността до падежа демонстрира прихода на вложителя на годишна база по дадена емисия, който би получил от притежанието на скъпата книга, в случай че я държи до падеж.

Доходността и цените имат обратно-пропорционална връзка – при повишение на пазарните доходности, цените падат и назад – при намаление на доходностите, цените на облигациите порастват. Лихвоносните ДЦК изплащат лихвен ваучър на авансово избрани дати. След стартиране в обращение или погашение на лихвен ваучър, стартира ежедневното  ачисляване (натрупване) на рента за идващия интервал. Тази рента се усилва всеки ден до постигане на цялостния ѝ размер в края на лихвения интервал.
 istock istock
Държавни скъпи бумаги могат да се закупят на примитивен или на второстепенен пазар. При първия вид това става на аукциони или по различен метод, избран от министъра на финансите. Аукционите за продажба на ДЦК се организират от Българската национална банка по заложени от Министерството на финансите условия, като в тях могат да вземат участие единствено първоначални дилъри на ДЦК от свое име и за сметка на клиенти. Инвеститори (юридически и физически лица) могат да закупят ДЦК посредством определен от тях примитивен дилър (https://www.minfin.bg/bg/1339).
 
Съвкупната номинална стойност на една спортна поръчка е минимум 1 000 лева и е кратна на 1 лева, а на несъстезателната - минимум 50 лева и кратна на 1 лева.

На второстепенен пазар вложителите могат да закупят или продадат ДЦК, които към този момент са в обращение. Това може да се реализира на контролиран пазар на Българската фондова борса или извънборсово, посредством капиталов медиатор ДЦК са финансов инструмент с закрепен или плаващ лихвен % и спрямо дяловите скъпи бумаги (акциите) се смятат за по-ниско рискови.

Облигациите – новият шлагер измежду българските вложители

Като финансов инструмент тяхната покупка и владеене носят опасности.

След издаване държавните скъпи бумаги стартират да се търгуват на второстепенен пазар и цената им варира според от разнообразни пазарни фактори, които могат да бъдат директно свързани с емитента и неговите макроикономически индикатори или независещи от него световни фактори. При продажба на книжата преди падеж е допустимо продажната цена да бъде по-ниска от цената на придобиване и надлежно да се осъществя загуба.

Ликвидният риск е обвързван с евентуална ниска степен на пазарно търсене в резултат на неподходящи фактори (икономически или политически), които водят до краткотрайна
неспособност за покупка или продажба в къси периоди на целия размер бумаги на избрана цена без основна загуба за вложителя.
 istock istock
Доходността на второстепенен пазар на финансовите принадлежности с закрепен приход се въздейства от лихвените политики на централните банки. При покачване на главните лихвени проценти, доходностите на второстепенен пазар всекидневно следват пазарната наклонност, надлежно пазарната цена на инструментите се намалява.

Има и инфлационен риск, който е обвързван с вероятността постъпленията от лихвените заплащания и главницата при датата на падеж да не могат да покрият покупателната стойност на в началото вложената номинална сума.
 
Тази информация не съставлява капиталова консултация, съвет, капиталово изследване или рекомендация за вложение и не следва да се пояснява като такава.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР