Случаят с ТЕЦ Брикел и горенето на отпадъци не е

...
Случаят с ТЕЦ Брикел и горенето на отпадъци не е
Коментари Харесай

Чистотата на въздуха и горенето на отпадъци за гориво - тишината е силна

Случаят с Топлоелектрическа централа " Брикел " и горенето на боклуци не е индивидуален. Има няколко такива централи, при които има предпочитание да се горят боклуци, защото горенето на въглища става все по-скъпо. Това съобщи Меглена Антонова от " Грийнпийс България ".
Антонова е безапелационна, че на " Брикел " постоянно се случва да бълва черен пушек и това не може да се изяснява единствено с механически проблеми. Имаме информация, че се горят боклуци и в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", добави природозащитничката и сподели, че централата мислела да гори по 500 000 тона боклуци годишно, само че Регионална инспекция за опазване на околната среда не удостоверява. Освен това, от " Грийнпийс България " настояват, че на няколко централи им се е разрешило пробно да горят боклуци, преди да имат позволение.
Когато се горят смесени боклуци, може да има най-различно наличие, в това число пластмаси, които съдържат хлор, и в атмосферата да излизат устойчиви органични замърсители, които остават във въздуха, натрупват се в храната ни, заключи пред Нова телевизия Антонова. Тя е безапелационна – Министерство на околната среда и водите го няма, тъй като министерството приказва уклончиво, когато бъде питано. Антонова съобщи, че е питала Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора дали Топлоелектрическа централа " Брикел " има позволение за горене на боклуци, само че Регионална инспекция за опазване на околната среда споделила единствено, че не е издавала позволение, което обаче не значи, че няма позволение от друга институция.
Решението е да стартираме разговор по какъв начин гледаме на производството на ток и топлинна сила отвън такива замърсяващи източници, акцентира Антонова. Тя напомни и класацията на Greenpeace, в която единствено България от Европейски Съюз участва – на най-замърсяващи страни със серен диоксид.
Къде какво се гори?
Преди седмица Actualno.com разгласява материал на тематика какво тъкмо идва като боклуци в България и какво се гори – дали няма и радиоактивни боклуци. Досега отговор по тематиката нямаме само от Министерство на околната среда и водите, а след публикуването на материала „ Девня Цимент ” АД изпратиха отговор на нашите въпроси. А те бяха следните:
1. Вярно ли е, че отпадъците от Италия, които употребявате за горене, постоянно идват с нарушена целокупност?
2. Какви боклуци изгаряте и по какъв начин е обезопасен процесът?
3. По какъв брой тона месечно е изгарянето на отпадъците?
4. От кои страни ги получавате?
Публикуваме и буквално отговорите - всеки може да реши какъв брой информация дава предприятието:
" Нашата индустриална линия е една от най-високотехнологичните в цяла Европа. Това е реалност, който донесе на „ Девня Цимент “ АД оценката „ Инвеститор на годината “ и „ Сграда на годината “, както и редица награди за енергийна успеваемост и стабилно развиване. В нашия индустриален развой се употребяват различни горива, които заменят част от стандартните такива. Това дава опция за двоен принос към понижаване на индустриалния отпечатък върху средата, а точно – подкрепяне на локалните общини посредством опция на депонирането и понижаваме CO2 излъчванията, тъй като тези различни горива са най-екологичния аналог на общоприетите горива прочут в промишлеността все още. В нашето произвеждане се употребяват с приоритет различни горива от български производители. Тогава, когато количеството не доближава, се подхваща импорт от лицензирани европейски снабдители.

„ Девня Цимент “ АД е част от международния водач в произвеждане на цимент ХайделбергЦимент Груп и като виновен член на това индустриално семейство съблюдава прецизно всички законови уредби и наставления.
На нашият корпоративен уебсайт, както и на този на ХайделбергЦимент Груп, сме разгласили информация по отношение на нашата работа, следвайки духа на нашата политика на бистрота ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР