Случаят покрай участието на ТЕЦ Свищов в предстоящия през следващата

...
Случаят покрай участието на ТЕЦ Свищов в предстоящия през следващата
Коментари Харесай

Глоба от ЕК ни грози заради опитите на ТЕЦ Свищов да вземе пари от студения резерв

Случаят около присъединяване на Топлоелектрическа централа Свищов в идния през идната седмица търг за леден запас се заплита от ден на ден.

Топлоелектрическа централа Свищов не е привел своите уреди в сходство с всички условия на Преходния народен проект в нужните периоди, излиза наяве от отчет на РИОСВ-Велико Търново и ИАОС-София. Това значи, че самото Дружество няма по какъв начин да потвърди, че съблюдава нормите за възможни излъчвания на серен диоксид, азотни окиси и прахуляк, изпускани в атмосферата.

При неспазване на тези правила е разумно дружество да бъде затворено. Вместо това се вършат опити страната да му обезпечи опцията да доставя електрическа енергия в спешни обстановки, плащайки му  немалки суми за това.

През ноември 2016 година ИАОС-София реализира инспекция на място в ТЕЦ-а, където се откриват редица неизпълнени условия от настоящото сложно позволение.

През последната година Дружеството е получило голям брой писма от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново и Изпълнителна агенция по околна среда - София, в които се изискват доказателства по отношение на използването на екологичните условия на Преходния народен проект, който отразява наложителните за нашата страна европейски наставления, като периодите за това неведнъж са били удължавани.

Дружеството е имало период до 31.12.2007 година да построи сероочистваща апаратура като към сегашния миг то даже няма декларирани капиталови планове за това. 

Не са направени и редица предписани реконструкции, няма и нужното позволение за водоползване.

Всички тези несъотетствия би трябвало да са задоволителни аргументи сдружението, свързвано с имената на Борислав Лоринков и Георги Христозов, да не бъде позволено до присъединяване в тръжната процедура по обезпечаване на леден запас.

Още повече, че все още нито в Министерство на околната среда и водите, нито в ИАОС-София е постъпила каквато и да било информация по отношение на планове на Топлоелектрическа централа Свищов за метода, по който да се приведе с Европейските екологични наставления за огромните горивни съоръжения. Това може да докара до налагане на наказания от страна на Европейска комисия.

Дълги години изпълнителен шеф на ИАОС-София е Ваня Григорова. Интересен въпрос е какво е карало управлението на Агенцията в продължение на 10 години да си затваря очите и да не прави нищо по случая? Стои въпросът и не би ли трябвало Прокуратурата да се самосезира и да ревизира държанието на държавните чиновници, довели до заплахата от санкция от Европейската комисия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР