Случаите на мистериозна детска пневмония, която се наблюдава от месец

...
Случаите на мистериозна детска пневмония, която се наблюдава от месец
Коментари Харесай

Китайската пневмония стигна и до Европа

Случаите на мистериозна детска пневмония, която се следи от месец в Китай, нарастват и в Холандия, заяви здравна организация в страната.

През седмицата от 13 до 19 ноември в Нидерландия е имало 103 случая на пневмония на всеки 100 000 деца на възраст сред 5 и 14 години. Това е нарастване от 83 миналата седмица, съгласно Нидерландския институт за проучване на здравните услуги (NIVEL). Това е и доста нарастване по отношение на пика на грипния сезон през 2022 година, когато страната записва 58 случая на пневмония на 100 000 деца. Случаите също се усилват измежду деца на възраст до 4 години в Нидерландия, нараствайки от 124 на 145 на 100 000 в същия интервал от време.

Китай продължава да се бори с необяснимо нарастване на случаите на детска пневмония и други респираторни болести. ProMED, световната цифрова система за наблюдаване на болесттите, заяви в понеделник, че китайските лечебни заведения - най-вече в Пекин – са " затрупани с заболели деца " вследствие на епидемията от пневмония.

На конференция на 13 ноември чиновници от Китайската национална здравна комисия упрекнаха за скока повдигането на рестриктивните мерки за COVID-19, защото това е първият грипен сезон, откогато страната облекчи строгите си ограничения против заболяването.

Китайските чиновници също отдадоха нарастването на разпространяването на други инфекциозни болести, в това число грип, RSV, SARS-COV-2 и бактериална зараза, наречена mycoplasma pneumoniae, съгласно изказване на уеб страницата на Световната здравна организация (СЗО).

На 22 ноември СЗО съобщи, че изиска „ спомагателна епидемиологична и клинична информация “ от Китай, както и лабораторни резултати от засегнатите деца. „ Изискахме също спомагателна информация за последните трендове в разпространяването на известни патогени, в това число грип, SARS-CoV-2, RSV и микоплазмена пневмония, и настоящата тежест върху системите за опазване на здравето “, се споделя в изказването на организацията.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР