Случаите на меланом в света нарастват с всяка изминала година,

...
Случаите на меланом в света нарастват с всяка изминала година,
Коментари Харесай

Доц. Матеев: До 2025 г. се очаква ръст от 18% на случаите на меланома в света

Случаите на меланом в света нарастват с всяка минала година, сега техният брой в света е към 287 000, а прогнозата на специалистите е, че до 2025 година броят на засегнатите в света ще нарасне с 18% и ще доближи до 340 000 с наклонност през идващите години да надвиши 500 000. Тези данни изнесе на конференция в столицата ръководителят на Българското дерматологично сдружение доцент Гриша Матеев във връзка старта на обичайна акцията „ Евромеланома ‘23 “, която се организира за 18-ти път у нас. 

Доц. Матеев означи, че има редица фактори, които обуславят растежа на случаите от това тежко злокачествено заболяване, само че предизвести, че защитните ограничения, които предлагат експертите, се отнасят и до другите типове кожен рак – базоцелуларен и спиноцелуларен карцином. Той обърна внимание на обстоятелството, че провокациите във връзка с рисковете ще се усилват и с климатичните промени, най-много със стоплянето, а по този начин също и заради демографски аргументи, като застаряването на популацията.

Доц. Матеев означи още, че при мъжете се следи с 10% по-голям риск от меланом, тъй като по предписание те по-често работят навън без защитни средства и са по-небрежни към здравето си.

Изгарянията в ранна детска възраст са най-сериозният рисков фактор за поява на меланом, безапелационна бе проф. Снежина Василева, кожен лекар в Александровска болница. Тя напомни, че е значимо да се обърне внимание за съмнителни бенки или петна и по гърба, дланите и стъпалата.

„ Рискови зони са и долната трета на подбедрицата и окосмената част на главата, на нея би трябвало да се обърне доста съществено внимание, тъй като в тази зона може да има бенки, които се трансформират доста бързо “, сподели проф. Василева.

Тя също по този начин уточни, че немеланомните кожни тумори нормално дебютират след 50-годишна възраст, и в случай че са открити в точния момент могат да бъдат оперирани и лекувани и да не заплашват живота на пациента.

Кампанията ще се организира на 10 май и в нея за следващ път ще вземат участие доста кожни лекари от цялата страна, като лист на кабинетите и клиниките ще бъде оповестен на уеб страницата на Българското дерматологично сдружение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР