Случаите на COVID-19 започват отново да нарастват в резултат на

...
Случаите на COVID-19 започват отново да нарастват в резултат на
Коментари Харесай

Как се промениха симптомите на COVID-19

Случаите на COVID-19 стартират още веднъж да нарастват вследствие на разновидността JN.1, който се появи предишния септември във Франция. 

Вариантът съставлява към 60% от новите инфекции по света при започване на януари, съгласно данни от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) на Съединени американски щати.



В същото време данните както от CDC, по този начин и от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство демонстрират, че хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 са доста по-ниски спрямо януари 2023 година Лекарите от първичната здравна помощ споделят, че e на практика невероятно да разграничат признаците на ковид от грип без помощта на PCR тест.

„ Когато Коронавирус се появи за първи път, той се характеризираше с тези доста странни, неразбираеми признаци – от мозъчна мъгла, възприятие на безсилие и загуба на усет и подушване “, споделя Зиад Тукмачи, персонален доктор в югозападен Лондон.  „ Сега усещам, че е мутирал до по-сходни признаци с грипа , където е доста мъчно клинично да се направи разлика сред двете. “

Всичко това може да допуска, че вирусът се развива, с цел да стане прогресивно по-малко патологичен, само че епидемиолозите считат, че действителността на обстановката е по-нюансирана.



„ Вирусът не е безусловно по-малко патологичен “, споделя Грег Тауърс, професор по молекулярна вирусология в Университетския лицей в Лондон. „ По-скоро заразява население, което е по-малко склонно да се разболее , тъй като са се срещали със Sars-CoV-2 преди и са по-добри в регулирането на своя имунен отговор против него. “

Основният урок в хода на пандемията е, че признаците, които се появяват при пациентите, са мощно подвластни от предходния имунен статус . През първите две години на COVID-19 реакциите на обособените пациенти към вируса бяха подбудени главно от положението на имунното им здраве, дружно с предходно излагане на други коронавируси, показват учените.

Сега, през 2024 година, това се дефинира от доста по-сложен набор от фактори, в това число какъв брой пъти този човек към този момент е бил инфектиран с вируса, неговият имунизационен статус и дали неговият провокиран от имунизация имунитет може да отслабва. Денис Неш, епидемиолог от Градския университет на Ню Йорк, Съединени американски щати, споделя, че хората, които в този момент се разболяват от COVID-19 за първи път, са изложени на по-голям риск, изключително в случай че е минало известно време от последната им бустер ваксина.

„ Все още има хора, които по някакъв метод са съумели да не се сблъскат с ковид ", споделя Наш. „ Ако те не са имунизирани или е минало време от инжекцията, те са изложени на най-голям риск от тежки и продължителни признаци. “

Sars-CoV-2 също непрекъснато мутира, нещо, което също тънко трансформира метода, по който се пробва да нахлуе в човешкото тяло. Вариантът JN.1 има нараснала дарба да заобикаля имунната система , да вземем за пример, спрямо други подварианти на Омикрон.



През 2023 година откриватели от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния Commonwealth оповестиха, че хората, инфектирани с подварианти, свързани с Omicron, са единствено с 6-7% по-склонни да изгубят обонянието или усета си спрямо инфекциите с вируса в ранните стадии на пандемията.

Вместо това някои медици споделят, че е по-вероятно пациентите да имат диария или главоболие , откакто са били инфектирани с JN.1 или EG. 5 разновидността.

„ Има голяма смяна във вирусния тропизъм, което значи кои кафези се заразяват “, споделя Тауърс.  „ И това се ръководи от последователността на шиповия протеин. Почти всеки в света е бил инфектиран или имунизиран, тъй че вирусът е под голям напън да избяга от тези имунни отговори, с цел да продължи да се предава, тъй че шиповият протеин е еволюирал доста. Това води до възпаление на разнообразни кафези, с цел да влезе, заради което хората към този момент не губят обонянието или усета си. "

Едно от продължаващите опасения остава способността на вируса да предизвиква увреждане на кръвоносните съдове и вътрешните органи посредством основаването на микросъсиреци , като бъбрекът – орган, който е построен от почти един милион дребни кръвоносни съдчета, наречени капиляри – наподобява изключително уязвим въз основа на пациентите, които вариантът е видял.

„ Това са единствено наблюдения, само че виждаме повече микроваскуларни затруднения и стъпаловидна смяна в бъбречната функционалност с новия вид JN.1, който в действителност наподобява по-лош от предходните няколко разновидността “, споделя Денис Неш.

„ Симптомите наподобява се трансформират от един вид на различен “, споделя той. " Имали сме интервали, когато най-ранният признак е главоболие, а други, когато е по-скоро стомашно-чревно . Всички би трябвало да се върнем към естествения живот, само че действителността е, че Covid няма да отиде на никое място ", безапелационен е ученият.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР