Слово на Иванка Ботева при откриването на първия паметник на

...
Слово на Иванка Ботева при откриването на първия паметник на
Коментари Харесай

Словото на Иванка Ботева при откриването на първия паметник на Христо Ботев

Слово на Иванка Ботева при откриването на първия монумент на Христо Ботев във Враца, 27 май 1890г., повдигнат с поддръжката на министър-председателя държавника Стефан Стамболов. Тогава Иванка е на 14 години, само че какви думи! Тя сама написва тези думи, с които показва огромната си благодарност и почитание към своя татко. Огромното неспокойствие при произнасянето им от нежната ученичка трогва до сълзи всички присъстващи.

" Милата ми майка ме докара сред Вас да присъствувам на тържествения празник - откриването на паметника, въздигнат в чест на благия ми и паметен татко - Христо Ботев и другарите му. Аз съм дребна и не в положение да Ви опиша изключително нещо за татко си, само че аз ще Ви изкажа това, което младежкото ми сърце чувствува в тази минута, като погледам този заветен за мене бюст; аз съм била едвам на три месеца, когато общителният ми татко е отпътувал с дързостните и доблестни синове на България, да я отървава от робството; не съм имала щастието при разделянето ни да запомня татко си, да го целуна за финален път и кажа последното довиждане.

В онази възраст аз не съм била в положение да схвана и усетя тази безконечна разлъка, че няма към този момент да видя благия си татко. Божието предназначение било друго с него, той трябвало да стане лидер на тия, които поставиха живота си за спасението на Отечеството си, дружно с тях да остави костите си на поросените с мъченическа кръв височини. Неговата неустрашимост за спасението на Отечеството ни, и обезсмъртяването на паметта му, ми внушават мисли, които не могат да въздържат сълзите ми.

Аз и майка ми сме били и нещастни като останахме: аз без татко, а тя без съпруг; само че българският народ доби един воин, това ни утешава, че татко ми почина за свободата на Отечеството ни. Неговата памет ни е скъпа и аз ще се грижа да я запазя за всеки път, въпреки че тя става притежание за целий ни народ.

Нашият народ, който надълбоко знае да цени заслугите на своите доблестни синове, въздигна този колосален монумент в чест на починалия ми татко и другарите му...

Нашата откровена благодарност на всички присъствующи.

Да живее България!!!''

Из ''Внучката на Венета Ботева споделя за Ботевото семейство “ от Венета Рашева-Божинова.
Христо Ботев: „ Да! Патриоти сме ние, дордето сме пияни... “
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР