Словенското председателство на ЕС е много мотивирано да реши въпроса

...
Словенското председателство на ЕС е много мотивирано да реши въпроса
Коментари Харесай

Словения е „мотивирана” бързо да реши спора между София и Скопие

Словенското председателство на Европейски Съюз е доста стимулирано да реши въпроса сред Северна Македония и България. Вече има интензивна връзка сред нашето председателство в София, с Брюксел и други страни-членки на Европейски Съюз. Бихме желали да получим допустимо по-скоро картина за избрани позиции и не бихме желали да чакаме до декември, а колкото се може по-рано да решим този въпрос. Това съобщи словенският дипломат в Скопие Милан Предан, представяйки целите на словенското председателство в Европейския съюз на взаимно съвещание на Националния съвет за евроинтеграция и на комисията по европейски въпроси в Народното събрание в Скопие, заяви МИА, съобщи Българска телеграфна агенция .

Според словенския дипломат са нужни политическа воля и прагматизъм от двете страни. Той акцентира, че не могат да се обещаят политически чудеса, защото, както сподели, в интернационалната политика това, което можем да обещаем, е упорита работа и тиха дипломация. Предан разгласи, че един от по-важните цели на словенското председателство ще бъде разширението на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани. Това ще бъде доста високо в нашия дневен ред. Нашето основно събитие, което планираме да създадем, ще бъде срещата на високо ниво Европейски Съюз - Западни Балкани в Бърдо на 6 октомври и откровено се надяваме, че тогава ще имаме в случай че не решение, то най-малко една ясна вероятност, т.е. ясна позиция по какъв начин въпросът сред София и Скопие може да се реши, посочи Предан.

Посланикът уточни, че Словения, след опитите да две предходни ръководи, на Германия и Португалия, ще направи трети опит да се реши въпросът сред Скопие и София, разглеждайки политическата обстановка в прилежащите страни и изразявайки вяра, че София бързо ще образува ново държавно управление. В този миг не мога да влизам в детайлности. Даваме си сметка за вашите червени линии, би трябвало да забележим с нашите другари в България по какъв начин може да решим техните въпроси. Ние в този момент като председателство би трябвало да покажем избрана индиферентност. Ключовият въпрос не е не кой е прав в този спор, а по какъв начин да стигнем до решение, което двете страни да показват пред своята общност и да реализират някаква обща договореност. Това е решението, оцени Предан.

Според него предлагането на португалското председателство, което към този момент е предложение на председателството, е положително, уравновесено предложение, което зачита и двете страни и в решаването на този въпрос хубавото е, че не се стартира от нулата. Разбираме, че това предложение бе направено за да се получи зелена светлина за започване на договарянията през юни, само че мисля, че този документ би могъл да бъде основа за намиране на допустимо и рационално решение. Необходими са политическа воля и прагматизъм от двете страни. Както споделих, към този момент работим за това. Не можем да обещаем, към този момент споделих, политически чудеса, тъй като в интернационалната политика това, което можем да обещаем е упорита работа, тиха дипломация, сподели той.

Словенският дипломат акцентира, че в случай че съумеят да деблокират този развой, това ще бъде положителен сигнал за целия район. Също по този начин, чакаме от двете страни, че те ще угнетен своите страсти, тъй като ни е належащо несъмнено равнище на взаимно доверие, с цел да стигнем до договореност, в този случай мисля, е с всички тези документи, които са готови, може би има късмет това да се реализира, да стигнем до решение до срещата на върха в Бърдо на Европейски Съюз и Западните Балкани. За моята страна, Словения, знам, че имаме 30 години отлични връзки, считам, че си даваме сметка, че имаме политически капитал за идващите 20 години. Това е още една мотивация за нас, знаейки, че не става дума единствено за Северна Македония, а става дума за целия район, съобщи Предан. Той е оптимист, че би могло да се реализира някаква договореност в взаимната комисия по историческите въпроси. Смятам, че дебатът ще се успокои сред двете страни и ще се реализира някаква договореност, даже и в границите на историческата комисия.

Ще бъде реализиран някакъв прогрес и нашата тактика е, че би трябвало да стигнем до решение, при което всички тези въпроси за идентичността и езика би трябвало да бъдат оставени настрани, а процесът на интеграция да се придвижи. Ще има задоволително благоприятни условия по време на процеса на договаряния да се решат част от тези въпроси. Знаете, че Европейски Съюз счита, че не би трябвало да се включват двустранни въпроси в процеса на интеграция и по това ще би трябвало да работим. Да работим по какъв начин да решим избран брой претенции на прилежащи страни, сподели Предан. Той най-после добави, че за реализацията на Договора за добросъседство към този момент има някои хрумвания на масата, без да навлиза в елементи, оставяйки това, както сподели, на тихата дипломация. Знам, че сте изтощени от обещания и не желаеме да създадем по този начин, че идващите шест месеца още веднъж да бъдат обещания, които няма да можем да осъществим. Това е, което имах да кажа от моя страна, съобщи словенският дипломат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР