Словенското министерство на външните работи извика за консултации сръбския посланик

...
Словенското министерство на външните работи извика за консултации сръбския посланик
Коментари Харесай

Словенското външно министерство извика сръбския посланик заради коментари на президента Вучич

Словенското министерство на външните работи извика за съвещания сръбския дипломат в Любляна след изказване на сръбския президент Александър Вучич по време на неотдавнашното посещаване на словенския му сътрудник Борут Пахор в Белград, в което той съобщи, че Словения е нарушила териториалната целокупност на Сърбия, признавайки Косово, съобщи Хина.

Министерството извика сръбския дипломат Зорана Влаткович като реакция на изказването на Вучич след срещата му с Пахор в Белград в събота. Когато беше запитан от публицист за какво Сърбия не е наложила наказания на Русия, Вучич отговори с контравъпрос: " Как мога да обясня на жителите, че Сърбия постанова наказания на Русия, а не на Словения? ".

" Русия не е нарушавала териториалната целокупност на Сърбия. Словения го направи. И ние виждаме, че имаме положителни връзки със Словения ", съобщи Вучич и добави, че Словения, също като Франция, Германия и Съединени американски щати, е признала Косово, което той счита за нарушаване на интернационалното право, на Хартата на Организация на обединените нации и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Словенското министерство съобщи, че е доста ненадейно от мненията на Вучич. " Още един път ние представяме нашата позиция във връзка с Косово, което Словения призна за самостоятелна страна. Ние декларирахме, че чакаме, че Сърбия няма да проблематизира нашата позиция по отношение на Косово в бъдеще, тъй като поддръжката на Словения към Косово не е ориентирана против Сърбия ", акцентира министерството.

Институцията съобщи също, че " мощно възразява " против приравняването на признаването на Косово от страна на Словения с експанзията на Русия против Украйна.

" Словения чака продължение на съдействието със Сърбия. Словения ще продължи да се застъпва за връзката със Сърбия на всички равнища и бъдещото развиване на другарските връзки, както и за взаимното търсене на решения за нерешените въпроси на Западните Балкани ", акцентира външното министерство в Любляна.

Същевременно словенският дипломат в Сърбия Дамян Бергант е разговарял по същата тематика в сръбското министерство на външните работи, показва организация Бета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР