Словения планира да увеличи броя на войниците си, разположени в

...
Словения планира да увеличи броя на войниците си, разположени в
Коментари Харесай

Словения смята да увеличи военното си присъствие в Косово

" Словения възнамерява да усили броя на бойците си, ситуирани в задачата на КейФОР в Косово ", това сподели министърът на защитата на Любляна Марян Шарец, който посети частите и беседва с командващия силите на НАТО КейФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристучи, заяви словенската организация СТА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ситуацията в Косово би била доста сложна без наличието на КейФОР и министерството е проучило опциите за увеличение на присъединяване на Словения в задачата ", уточни още ръководителят на силовото ведомство.

Министърът сподели, че е мъчно да се приказва за точни цифри, защото пет % от дейните словенски войски сега са ситуирани в чужбина, в това число 91 военнослужещи в Косово. Министерството на защитата заяви, че словенското наличие ще бъде отчасти подсилено с цивилни специалисти и с разполагане на боен хеликоптер в подготвеност за Косово.

" Приносът на Словения за Косово е доста скъп, тъй като словенските войски познават и двата народа (албанците и сърбите) и познават добре обстановката ", счита Шарец. Той сподели, че не е загадка, че Русия има ползи в Западните Балкани и че сигурно употребява всеки вакуум, основан от отсъствието на Европа и НАТО.

" Следователно наличието там е в стратегически интерес на Словения освен за опазване на мира и стабилността ", сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР