Словения е потърсила техническа помощ от Европейския съюз и от

...
Словения е потърсила техническа помощ от Европейския съюз и от
Коментари Харесай

Словения търси помощ от НАТО и ЕС след катастрофалните наводнения

Словения е потърсила техническа помощ от Европейския съюз и от НАТО след опустошителните наводнения и свлачища, които засегнаха страната през последните три дни, оповестява словенската осведомителна организация STA, като се базира на изказване на държавното управление.

В събота министър-председателят Роберт Голоб дефинира наводненията като " най-значимото естествено злополучие през последните три десетилетия " и оцени общите вреди на над 500 милиона евро. Според Голоб " на процедура две трети от Словения е наранена по един или различен метод и напъните за възобновяване на естествения живот ще бъдат доста огромни ".

Катастрофата е оставила следи от опустошения, като е развалила пътища, железопътни линии, мостове, водоснабдителни системи и здания в засегнатите региони.

За да се оправи с следствията, Словения подаде искане посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, като търси 30 багера с друга мощ и 30 профилирани транспортни средства за справяне с водните потоци. Освен това е поискала и изпращането на инженерни екипи, които да оказват помощ с процеса на ремонт и възобновяване.

В апела си към Европейски Съюз и НАТО Словения изрази потребността си и от 20 сглобяеми моста, всеки с дължина до 40 метра.

В обособена молба до НАТО Словения търси помощ под формата на пет тежки военни хеликоптера за транспортни цели, които могат да носят товари от най-малко 5 тона. Освен това е поискала изпращането на 200 бойци, които да подкрепят осъществяването на значими задания, свързани с защитата, избавителните интервенции и филантропичната помощ.

В прилежаща Австрия се оповестява за минимум един умрял, откакто двама души паднаха в река от ерозирал бряг в Каринтия и единствено единият от тях съумя да бъде избавен.

Половината от този район от петък насам е обиден от неочаквани наводнения и службите за незабавна помощ са се отзовали на многочислени сигнали за избавяне и евакуация. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР