Словакия подаде искане до Европейската комисията за промяна на своя

...
Словакия подаде искане до Европейската комисията за промяна на своя
Коментари Харесай

Как Словакия успя да запази плана си за възстановяване от орязване на парите

Словакия подаде искане до Европейската комисията за смяна на своя проект за възобновяване и резистентност, ставайки първата източноевропейска страна, която е подготвена да приспособява програмата си по отношение на окончателния размер на средствата, с които ще разполага.

Всички европейски страни би трябвало трансформират проектите си през 2023 година, с цел да ги нагодят към ревизираните размери на средствата, които ще получат. Това се наложи, откакто " Евростат " разгласява предишното лято данните за икономическото възобновяване на страните през 2021 година Това наложи преизчисляване на окончателните суми за всяка страна, защото прогнозните резултати бяха сменени с действителните.

 Как планувана смяна на Плана за възобновяване се показва за политическа храброст Как планувана смяна на Плана за възобновяване се показва за политическа храброст

В резултат на направените корекции поради по-добро показване на стопанската система от предстоящото.

Подобна е ориста на множеството европейски страни, като Европейски Съюз реши да добави пари от програмата си за разкъсване с енергийната взаимозависимост от Русия, с цел да направи по-малко усилието за ревизирането на проектите.

Комисия заяви в четвъртък, че би очаквала страните да показват своите корекции до 30 април, с цел да могат безпроблемно да продължат да извършват проектите си.

До 27 април обаче единствено седем страни са го създали: Германия, Франция, Финландия, Люксембург, Естония и Словакия.

Три страни - Германия, Финландия и Люксембург, към този момент имат утвърждение на корекциите си., за се вместят в новите, по-малки бюджети, до момента в който Германия трябваше да направи единствено механически промени в два плана.

Какво трансформира Словакия?

Предложеното от Словакия изменение на проекта, което в този момент ще бъде оценено от Комисията, планува шест нови промени и осем нови вложения за реализиране на задачите на REPowerEU - европейската стратегия за понижаване на енергийната взаимозависимост от изкопаеми горива, която беше интегрирана към проектите през февруари, добавяйки спомагателни финансови средства към бюджета за възобновяване.

Те включват промени в поддръжка на възобновимите енергийни източници, в това число геотермална сила и водородния бранш, вложения в електрическата мрежа и енергийната успеваемост, както и в поддръжка на транспортния бранш и семействата, изложени на риск от енергийна беднотия.

В същото време Словакия предлага да се създадат 95 промени в плануваните ограничения. Нивото на общата упоритост на проекта остава непроменено.

Искането на Словакия да промени своя проект се основава на нуждата да се вземе поради доста високата инфлация през 2022 година и понижението с 0.2 милиарда евро в националните средства, предопределени за финансиране на проекта.

Както и за България, данните от " Евростат " демонстрираха, че словашката стопанска система се е възобновила по-бързо от предстоящото от COVID-19 рецесията, по тази причина бюджетът на проекта й беше понижен от 6.3 на 6 милиарда евро.

За да не се отхвърля от включените в проекта промени и вложения Братислава предлага на Европейската комисия да трансферира своя дял от Резерва за пригаждане към Брекзит (BAR), възлизащ на 36.3 милиона евро, към своя проект за възобновяване и резистентност. Тези средства, добавени към разпределените безплатни средства от REPowerEU на Словакия (367 милиона евро), вършат общия показан модифициран проект на стойност 6.4 милиарда евро, със 100 млн. евро повече от в началото избраната сума.

Комисията ще има два месеца, с цел да оцени дали промененият проект към момента дава отговор на критериите за дял на зелените и цифрови вложения и на. Ако оценката на Комисията е позитивна, тя ще предложи на страните членки да одобрят проекта.

Какво става с българския проект?

През януари като се откаже от поетия ангажимент в проекта за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2025 година поради опасения, че това ще докара до предварително затваряне на въглищните централи и загуба на работни места.

 Еврокомисията: Кураж и политическа непоклатимост трябват за проекта за възобновяване Еврокомисията: Кураж и политическа непоклатимост трябват за проекта за възобновяване

Макар в проекта да не е записано, че излъчванията ще бъдат понижени посредством прекъсване на въглищните централи, всички парламентарни групи поддържаха мандата.

През март БНР заяви, че. Преди това Европейската комисия съобщи, че отвод от задължения е вероятен единствено по изключение и в случай че се потвърди, че фактическите условия вършат невероятно осъществяването им.

Самото осъществяване на проекта също е в застой, защото Народното събрание би трябвало да одобри поредност закони, с цел да може София да изиска ново заплащане за осъществяване на проекта, след п.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР