Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, заяви министър-председателят Роберт Фицо,

...
Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, заяви министър-председателят Роберт Фицо,
Коментари Харесай

След натиска на националистите Словакия отказа да ратифицира Истанбулската конвенция

Словакия няма да ратифицира Истанбулската спогодба, съобщи министър-председателят Роберт Фицо, откакто против документа се опълчиха по-малък съдружен сътрудник и религиозни групи.

Словашкото държавно управление подписа конвенцията на Съвета на Европа за битка с насилието против дами през 2011 година и утвърждението й от Народното събрание щеше да е идната стъпка.

Словашката национална партия, която е по-малък съдружен сътрудник в сегашния кабинет, разгласи, че ще го напусне, в случай че Словакия не се отдръпна от конвенцията.

Фицо твърди, че Словакия няма да ратифицира конвенцията, тъй като е " противоречив документ, който може да наруши конституцията и да докара до въвеждане на еднополови бракове. "

Той въпреки всичко съобщи, че страната му ще включи в законодателство всички ограничения, ориентирани към битка с насилието против дами.

Словакия на процедура забрани еднополовите бракове през 2014 година, когато одобри конституционна корекция, определяща брака като съюз сред мъж и жена.

Официална Братислава също по този начин не признава каквато и да е форма на гражданско партньорство сред хора от един пол.

Фицо, който е социалдемократ, твърди, че Истанбулската спогодба " излишно слага под въпрос естествените разлики сред мъжете и дамите и ги назовава стандарти ", като в същото време преследва положителната цел за унищожаване на насилието против дами.

Римокатолическата черква в страната зае позиция, че документът може да докара до дискриминация за религиозната независимост в Словакия, където 62 % от 5,4 милионното население се дефинират като католици, а 6 % - като протестанти.

България, Унгария, Чехия, Англия, Хърватия, Гърция и Ирландия към момента не са подписали документа, както и страните членки на Съвета на Европа Азербайджан и Русия.

Конвенцията е подписана от 40 страни.

Преди две седмици България, която е ротационен ръководител на Европейския съюз, също отхвърли конвенцията. Това посочи съпротивата в по-консервативните в обществено отношение страни от някогашния източен блок против демократичните полезности на по-богатата Западна Европа, отбелязва организация Ройтерс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР