Словакия може да се сдобие за пръв път с жена

...
Словакия може да се сдобие за пръв път с жена
Коментари Харесай

За пръв път жена може да стане държавен глава на Словакия

Словакия може да се снабди за пръв път с жена на президентския пост на днешните избори за държавен глава, съобщи Асошиейтед прес.
Водещите кандидати в централноевропейската страна с население от 5,4 милиона са Зузана Чапутова - екоактивистка, която се афишира за отбрана на правата на гей общността и се опълчва на възбрана на абортите в тази консервативна католическа страна, и Марош Шефчович - вицепрезидент на Европейската комисия и фигура от статуквото.

Общо 13 претенденти вземат участие в петата поредна конкуренция за президентския пост откогато през 1993 година Словакия получи самостоятелност след разделянето на Чехословакия.
Настоящият президент Андрей Киска - сполучлив предприемач, трансформирал се във човеколюбец, не се кандидатира за втори мандат на значително церемониалния пост. Неговият мандат беше белязан от конфликти с някогашния министър председател Роберт Фицо, считан за популистки водач.

Киска поддържа всеобщите улични митинги, довели до рухването на съдружния кабинет на Фицо на фона на политическа рецесия, провокирана от убийствата предходната година на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му. Куциак проучваше хипотетична необятно публикувана държавна корупция и въздействие на италианската мафия.
Ако никой от претендентите не получи през днешния ден болшинство, на 30 март ще има балотаж.

Фаворитите

Зузана Чапутова - 45-годишна адвокатка, която е изгряваща звезда в словашката политика. Тя стана известна с сполучливата си битка против хранилището за токсични боклуци в родния си град Пезинок край столицата Братислава, за която през 2016 година получи интернационална премия. Тя участваше също в акцията през 2017 година, довела до анулация на амнистията, дадена на някогашния властнически министър-председател Владимир Мечиар. Чапутова е заместник-председател на "Прогресивна Словакия " - извънпарламентарна партия, подкрепила всеобщите улични митинги след гибелта на Куциак.
Марош Шефчович - 52-годишен посланик от кариерата, който е бил член на комунистическата партия до антикомунистическата Нежна гражданска война през 1989 година Той одобри предложение да се кандидатира от името на лявата "Смер-социална народна власт " - преобладаваща политически мощ в Словакия през последните години, чиято известност беше опетнена от корупционни кавги.

Други изтъкнати претенденти

61-годишният Стефан Харабин - някогашен министър на правораздаването и ръководител на Върховния съд, непосредствен сподвижник на Мечиар, чието ръководство през 90-те години беше помрачено от неуважение на закона. Популистът Харабин се възползва от страха от миграцията и се показва като страж на обичайните консервативни полезности. Като звучен конкурент на глобите, наложени на Русия поради дейностите й против Украйна, Харабин е любимец на проруските медии.
42-годишният Мариан Котлеба е отпред на неонацистката Народна партия-Наша Словакия, която има 14 депутати в 150-местния словашки парламент. Котлеба и партията му приказват с удивление за интервала, когато Словакия е била нацистка марионетна страна през Втората международна война. Партийните членове употребяват нацистки поздрави и считат НАТО за терористична група. Те желаят Словакия да напусне алианса и Европейския съюз.

Какво следва

Според последните анкети, оповестени две седмици преди изборите, Чапутова и Шефчович ще отидат на балотаж. Анализатори не изключват неочакван резултат, изключително за Харабин, който се подрежда трети в допитванията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР