Словакия дари системата си за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна,

...
Словакия дари системата си за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна,
Коментари Харесай

Словакия дари системата си за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна

Словакия подари системата си за противовъздушна защита С-300 на Украйна, заяви министър председателят на страната Едуард Хегер, представен от Ройтерс.

Новината идва единствено ден, откакто Съединените щати обявиха, че дружно с 30 други страни ускоряват военната помощ за Киев.

Украйна неведнъж насочва претенции към западните страни за военна техника за противовъздушна защита, която да й помогне да отблъсне съветските военни офанзиви.

„ Мога да потвърдя, че Словакия подари системата за противовъздушна защита С-300 на Украйна въз основа на настояването й за помощ при самозащита заради въоръжена експанзия от Руската федерация “, сподели Хегер в изказване по имейл.

Членката на НАТО Словакия експлоатира една батерия от създадената от Съюз на съветските социалистически републики система за противовъздушна защита С-300, която наследи след разпадането на Чехословакия през 1993 година

Хегер, който беше на посещаване в Киев в петък, сподели още, че отбраната на Словакия е обезпечена.

Словашкото подаяние е първият прочут случай на страна, изпращаща система за противовъздушна защита на Украйна от началото на съветската инвазия на 24 февруари.

През март съдружниците от НАТО Германия и Нидерландия изпратиха три комплекса за противоракетна защита „ Пейтриът “ в Словакия, като тогава Братислава съобщи, че те ще бъдат в допълнение към системите C-300, само че няма да ги заменят.

Хегер сподели, че Словакия ще получи в допълнение съоръжение от съдружниците в НАТО, с което да бъде обезщетено дарението.  Впоследствие министърът на защитата Ярослав Над разгласи, че Словакия ще получи четвъртата система „ Пейтриът “ от Съединените щати през идната седмица.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР