Сложната операция е извършена в Бергамо. Снимката е илюстративнаУникална трансплантация

...
Сложната операция е извършена в Бергамо. Снимката е илюстративнаУникална трансплантация
Коментари Харесай

Баща спаси 5-годишния си син. Даде му част от белия си дроб

Сложната интервенция е осъществена в Бергамо. Снимката е илюстративна
Уникална трансплантация на част от бял дроб от жив донор е осъществена за първи път в Италия. Баща е дал част от белия си дроб на 5-годишния си наследник, който е роден със съществено заболяване, заяви в. „ Република “.

Мъжът за повторно става донор на сина си. По-рано детето е претърпяло трансплантация на костен мозък от татко си.

Операцията може да обезпечи на момчето щастливо детство, което то до момента е прекарвало по лечебни заведения. Трансплантацията е осъществена в болничното заведение „ Папа Йоан XXIII “ в Бергамо – същата, в която го лекуват от коронавирусна зараза по време на първата вълна на пандемията, обхванала Италия при започване на 2020 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

Интервенцията, при която от жив донор се прави трансплантация, е извънредно комплицирано. Такава към този момент е правена в Япония и Съединени американски щати, само че в Италия е първата сходна.

Операцията се е наложила, откакто имунологичната реакция на трансплантирания непознат „ материал “ под формата на костен мозък е довела до утежняване на общото положение на детето. В резултат на това то е могло да диша единствено благодарение на уред за изкуствена вентилация. Само ден след интервенцията момчето към този момент може да диша независимо. Лекарите обаче избират да изчакат положението му да се стабилизира изцяло, преди да приказват за сполучлив излаз.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР