Сливен. Църковният празник Свети дух е храмовият празник на църквата

...
Сливен. Църковният празник Свети дух е храмовият празник на църквата
Коментари Харесай

Сливен: На Свети Дух село Крушаре отбеляза празника на храма си

Сливен. Църковният празник Свети дух е храмовият празник на църквата Света Троица в село Крушаре. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен . По този мотив беше отслужена тържествена литургия и беше подготвен курбан за здраве.
Заместник-кметът Румен Иванов възпламени свещ в храма и връчи приветствен адрес на кмета на селото Димо Станков от името на кмета на Сливен Стефан Радев.
„ Поздравявам всички с храмовия празник на селото – ден, който се е трансформирал в знак на сплотеността и съхраняването на християнските полезности. Приемете моите най-сърдечни пожелания за доста здраве, мир и благоденствие. Продължавайте с досегашния си порив и жар, с които съхранявате и предавате на поколенията българските обичаи, обичай и просвета “, се споделя в поздравлението на кмета Радев.
„ Желая на всички да сте живи и здрави вие и вашите фамилии, шанс и благоденствие и да продължаваме да се събираме дружно още дълги години “, сподели на собствен ред кметът Станков.
Строежът на църквата Света Троица в село Крушаре е стартират през 1909 година и е приключен през 1911 година. След главен ремонт през 2009 година, осъществен от двама братя, родени в село Крушаре, се трансформира в един от най-красивите храмове в Сливенска духовна околия.
Денят на Свети Дух постоянно се е считал за празник на храма до 1944 година, когато датата на празненствата е преместена на 24 май. С решение на кмета Димо Станков обаче празникът още веднъж е почнал да се отбелязва на днешния ден, само че се е запазила и датата на светите братя Кирил и Методий.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР