Сливането между германския фармацевтичен и химически гигант "Байер" и американската

...
Сливането между германския фармацевтичен и химически гигант "Байер" и американската
Коментари Харесай

ЕС разреши сделката на Байер за Монсанто

Сливането сред немския фармацевтичен и химически колос "Байер " и американската агрохимическа корпорация "Монсанто " може да продължи. Това оповестиха от Европейската комисия, като настояха обаче, че това може да стане единствено при строги условия.

Зелената светлина от страна на Европейския съюз за договорката е предмет на правила, които подсигуряват, че "ще има ефикасна конкуренция и нововъведения при семената, пестицидите и цифровите аграрни пазари ", посочи европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Вестагер добави, че "Байер ", чието седалище е в немския град Леверкузен, е поела ангажимент да се съобрази "изцяло " с опасенията на Европейски Съюз по отношение на конкуренцията, в това число обещанието да отстрани съществуващите припокривания с "Монсанто " на пазарите за семена и пестициди.

Това значи, че "Байер " ще би трябвало да се откаже от собствеността върху някои от своите дъщерни сдружения и да предприеме други ограничения, с цел да подсигурява почтена конкуренция на пазара.

Без тези ограничения, Вестагер съобщи, че придобиването би лимитирало доста конкуренцията на пазара и би попречило нововъведенията.

През септември предходната година "Монсанто " одобри офертата на "Байер " да заплати на акционерите ѝ46 милиарда евро (57 милиарда долара) и да поеме отговорности в размер на 9 милиарда $.

Сливането беше подложено на инспекция от надзорните органи по конкуренцията по целия свят и към момента чака утвърждението от страна на регулаторните органи в Съединени американски щати.

"Мегасливането " беше разкритикувано остро от природозащитници и филантропични организации. "Монсанто " от дълго време са хокани за ГМО продукцията си и потреблението на пестицида глифозат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР