Следвайте Гласове в В София над 80% от сградите нямат

...
Следвайте Гласове в В София над 80% от сградите нямат
Коментари Харесай

80% от блоковете в София без защита от мълнии, махали ги при ремонт

Следвайте " Гласове " в
В София над 80% от постройките нямат отбрана против мълнии, изключително старите блокове и кооперации. Абсурдното е, че те са имали такава при градежа, само че всеобщо при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани. Това предизвестие насочи пред БНР инж. Христомир Иванов.

" Ако гръмотевица падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете изумени е доста огромна. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското противодействие ", разясни експертът. Гръмоотводът на съседа не прави работа за обща отбрана, предизвести инж. Иванов.
Уредбата за мълниезащита е наложителна и следена при новото строителство и въвеждането на постройките в употреба, уточни Христомир Иванов.
18 000 - 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята през вчерашния ден, като две трети от тях са в страната, заяви в предаването " Преди всички " Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Експертът по отбрана против мълнии Радослав Калчев изясни пред  какво да не вършим по време на гръмотевични стихии: „ Когато сме на открито, не трябва да стоим под дървета. Трябва да си изключим телефоните, да не държим чадър. Ако сте група от хора, се отдалечете един от различен, не заставайте до животни. Има доста случаи, в които овчари стават жертва на мълнии, тъй като стоят до стадото. Ако сме у дома, не би трябвало да стоим до прозорци, контакти. Добре е всички електроуреди да бъдат изключени ”.
Климатологът Симеон Матев изясни, че снощи през страната е минало атмосферно разстройване, довело до интензивни превалявания. " Необичайното е, че в края на септември, когато бурите затихват, имахме толкоз мощна електрична активност. Атмосферата предложи подобаващи условия за формиране на такива облаци. Това не е постоянно събитие. Случва се един път на няколко години. Например, във Варна няма да не помнят 27-28 септември през 2004 година, когато там падна градушка с размер на топка за тенис ”, изясни той. И добави, че се намираме в края на гръмотевичния сезон. По думите му през последните години обаче сходни явления се случват даже през зимата.
Източници: БНР, Нова телевизия 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР