Следвайте Гласове в Санитарният контрол на граничния контролно-пропускателен пункт “Капитан

...
Следвайте Гласове в Санитарният контрол на граничния контролно-пропускателен пункт “Капитан
Коментари Харесай

Как Кирил и Асен злоупотребиха с “Капитан Андреево”, изпуснаха санитарния контрол и създадоха хаос на границата

Следвайте " Гласове " в
Санитарният надзор на граничния контролно-пропускателен пункт “Капитан Андреево – Капъкуле ” се трансформира в една от главните опорки на “Продължаваме смяната ” в предизборната акция. Почти във всяко изявление на Кирил Петков, Асен Василев и останалите деятели на “Промяната ” се загатват следните изрази: “Спряхме мафиотските схеми на “Капитан Андреево ”, върнахме страната на “Капитан Андреево ”, спряхме отровите в храните за нашите деца, които минаваха през “Капитан Андреево ”.

За изборите “Промяната ” даже направи агитационен филм за “Капитан Андреево ”, който се радва на изключителна известност в обществените мрежи.
Този проблем е доста индикативен за метода, по който “Продължаваме смяната ” работят в политиката и в ръководството. Фокусират се върху някакъв проблем, който стартират да експлоатират с рекламна цел, стартират да го раздуват и украсяват със лични тълкования, които нямат доста общо с истината, повтарят основаната от тях интерпретация на казуса до погнуса и посредством масирано медийно наличие я постановат като единствената допустима. Създават свят от думи и клиширани показа, който няма нищо общо с действителността и когато би трябвало да покажат по какъв начин сами ще се оправят с този проблем, катастрофират и основават още по-голям проблем. Този модел се повтаряше във всички аспекти на ръководството им, което крушира най-много заради непросветеност и несръчност. Но да се върна на “Капитан Андреево ”.
След енергична медийна акция Кирил и Асен съумяха да затвърдят две съществени послания:

- Преди “Промяната ” на “Капитан Андреево ” не е имало страна, а отровните храни, които са пропускани там, са отговорни за високата смъртност на българите.
- “Промяната ” спря мафиотските схеми и безконтролното влизане на нитрати в българските домове и върна страната на “Капитан Андреево ”.
От целенасоченота повторение на този сюжет Кирил и Асен реализираха следния резултат: “Капитан Андреево ” е нечистотия, с която те са се справили и по тази причина неприятните са ги свалили от власт.
Истината се оказва тъкмо противоположната. След като “Промяната ” поема ръководството на БАБХ, на чието послушание е санитарният надзор на “Капитан Андреево ”, и го ръководи 10 месеца, броят на стоките, които изобщо не минават през надзор, внезапно се усилва, а основаният безпорядък на границата е напът да провокира дипломатически скандал с Турция и да лиши България от правото да бъде най-голямата европейска граница, през която се реализира надзор на артикули за целия Европейски съюз.
Днес на “Капитан Андреево ” е същински пъкъл, който продължава от месеци, а ситуацията ще се утежнява още повече, в случай че не се вземат радикални ограничения. В момента там има сред 3000 и 3500 камиона в двете направления, които чакат с дни, с цел да бъдат обслужени, а обстановката изцяло ще излезе от надзор единствено след две-три седмици, когато стартира сезонът на цитрусовите плодове и вносът към Европейски Съюз ще се усили в пъти. Причината е ръководството на “Промяната ”, както и основаната от нея медийна нервност по тематиката.
Правителството на Кирил Петков смени шефа на БАБХ на 31 декември 2021 година, който бе освободен от служебното държавно управление единствено преди две седмици - на 5 октомври. Тук би трябвало да поясним, че БАБХ е самостоятелна организация под шапката на Министерството на земеделието, само че то на процедура не може да се меси в работата ѝ.
Искам да подчертая, че “Промяната ” ръководи процесите на “Капитан-Андреево ” в продължение на 10 месеца и резултатите са налице:
- занижен хигиеничен надзор
- безпорядък на границата с Турция
- безпорядък в БАБХ
- задълбочаване на казуса и вкарването му в задънена улица.
Да стартираме подред.
Единственото правилно изказване на Кирил и Асен е, че от дълги години на този граничен пункт има компания монополист, която реализира фитосанитарния надзор на продуктите, които влизат в България и Европейския съюз. Това е компанията “Евролаб 2011 ”. Впрочем на летищата София и Пловдив също има монопол от години и единствено една друга компания реализира същата активност за храните и стоките, които идват по въздух, само че очевидно това не тревожи Политическа партия, които се концентрираха единствено върху “Капитан Андреево ”.
За 10 месеца новото управление на БАБХ, назначено от “Продължаваме смяната ” на 30 декември 2021 година, не направи НИЩО, с цел да разбие този монопол. През месец май то просто в профил “Евролаб 2011 ” от тази активност, без никаква концепция и проект по какъв начин да се провежда работата на контролно-пропускателния пункт. При това го направи толкоз нескопосано, че единствено след два месеца съдът върна “Евролаб 2011 ” на “Капитан Андреево ”. Спазването на законите и обличането на управнически решения в законова рамка явно не е измежду мощните страни на “Промяната ”, само че в тази ситуация това е най-малкият проблем. Заради основания медиен звук, обаче работата на “Евролаб 2011 ” на границата не е възобновена, което също е в нарушаване на закона, тъй като е несъблюдение на правосъдно решение.
Заради рекламния и политически резултат Кирил и Асен афишират, че връщат страната на границата, а БАБХ трансферира активността на частната лаборатория върху държавната ЦЛХИК (Централна лаборатория за химическо изпитване и контрол), която обаче е в София. Тук ще отворя една скоба, с цел да вметна, че страната в никакъв случай не е отсъствала от контрола по границата. Всички инспектори, които вземат проби, са експерти ветеринари или агрономи, които са чиновници на БАБХ.
Проблемът е в това, че страната няма лаборатория на границата с Турция. Всички проби, които се вземат би трябвало да се докарат с коли до София, а лабораторията там няма потенциал да прави наложителните по правилник 70-80 проби дневно, а може да направи едвам 20-22 за 24 часа, при непрекъсната работа на три смени.
Забележете какво прави “Промяната ”. Отстранява частната лаборатория от границата, без да има концепция по какъв начин ще провежда работата без нея и трансферира активността ѝ на държавната лаборатория в София, която е с надалеч по-малък потенциал. В резултат на това от месеци насам по три пъти дневно от “Капитан Андреево ” до София пътуват коли, които карат взетите проби. В София те се обработват за 24 часа, а през това време камионите със стоката чакат на границата. Нещата се усложняват още повече, тъй като, както към този момент отбелязахме, лабораторията в София не може да извърши наложителния потенциал от 70 проби дневно и по този начин стартира да се затрупва с неизпълнени поръчки. През това време камионите по границата се усилват, а някои от тях чакат по няколко дни. Стоката им стартира да се скапва, а изключително тежко е ситуацията с тези, които карат животни. Според европейските условия те би трябвало да се настаняват в специфични хотели, а по границата няма никакви хигиенични и санитарни условия за хората, камо ли за тях. Когато един камион с товар, от който е взета проба, влезе в зоната на контролно-пропусквателен пункт, той не може да излезе от нея, преди да е пристигнал резултатът и да са завършени документите за влизане в Европейски Съюз. Капацитетът на зоната е 50-60 камиона, останалите чакат извън в километрични опашки.
И това не е всичко. След като отстраняват “Евролаб 2011 ”, без да провеждат дейно работата по фитосанитарния надзор без нея и откакто виждат хаосът, който сами са основали, от БАБХ издават следната неуместна заповед за график за взимане на проби, подписана от тогавашния изпълнителен шеф Христо Даскалов на 27.05. Абсурдна, тъй като на процедура смъква контрола за седем часа дневно.

 

Както сами виждате, управлението на БАБХ, назначено от “Продължаваме смяната ” отстранява санитарния надзор от границата всеки ден сред 15 и 22 ч.
Този график е разлепен на видно място на КПП-то. Въпреки че заповедта е за три месеца, фактическото рухване на контрола сред 15 и 22 часа продължава до октомври. “Промяната ” прави тъкмо противоположното на това, което приказва, и с изключение на хаоса с камионите по границата основава предпоставки за увеличение на риска от влизането на развалени или отровни храни и инфектирани животни в България и останалите страни от Европейски Съюз.
Друга сериозна управническа неточност в името на медийния популизъм е отстраняването на частните просташки усулги от границата. Досега всеки оператор, който вкарва някаква стока през границата, е работил с частни компании, които разтоварват стоката, от която би трябвало да се вземат проби и я товарят още веднъж. Тези просташки услуги се заплащат от компаниите, които транспортират стоките, а не от страната. В името на рекламата Кирил и Асен афишират, че ще върнат страната и там, като назначат хамали в щата на БАБХ. Резултатът е жалък. Назначени са 20-25 души, чиито заплати са по-големи от тези на инспекторите, които вземат пробите с към 500 лева Това естествено основава напрежение. Товарачите в множеството случаи са от ромски генезис и са на държавна работа, което автоматизирано смъква качеството на тази услуга. На доста от тях постоянно не им се работи и влизат в непрекъснати пререкания с инспекторите, които пък би трябвало да извършват норма за количество взети проби. Ръководството на БАБХ е заринато с отчети на инспектори, които се оплакват от казуса с товарачите, само че никой не им обръща внемание. Няколко души от хамалите на държавна работа са освободени, тъй като имат престъпно минало. Кирил Петков афишира това за връщане на мафията в БАБХ. В устройствения устав на организацията няма написани правила за просташки услуги и първоначално заплатите на тези хора са оформяни като пари от такси за взети проби, които действително не са вземани. Още една шашма на “Промяната ”, която регистрира надзор, който не е извършен.
Освен хаоса на границата, който завихрят, Кирил и Асен позволяват още една световна неточност. Лабораторията в София - ЦЛХИК, която е натоварена да прави пробите от “Капитан Андреево ”, губи позицията си на референтна лобаротаротия за района. Досега тя е била съдия за оспорвани резултати от санитарния надзор от страна на целия Европейски Съюз, както и надзор на контрола на всичките ни външни граници. Тя е била оторизирана да следи тези, които упражняват надзор. Както и да се занимава с всички проби за съмнителни храни в България. Всичко това е изоставено и ЦЛХИК се занимава единствено с пробите от “Капитан Андреево ” на които не може да насмогне. След като “Промяната ” я трансформират в редова лаборатория, ЦЛХИК губи това право и през днешния ден референтната лаборатория е в Гърция. Това е напът да се случи и с “Капитан Андреево ”, в случай че не се вземат фрапантни ограничения, които да поправят намесата на Кирил Петков и Асен Василев. Този контролно пропускателен пункт е най-големият в Европа и втората по величина сухопътна граница в света след САЩ-Мексико. Голяма чест и опция за България е да бъде външна граница на Европейски Съюз в този смисъл и ще бъде същинска злополука, в случай че загуби тази позиция, поради глупавото ръководство на БАБХ и фантазиите на Кирил и Асен.
Тук стигаме до другата огромна тяхна неистина.
Те споделят, а в предизборния им филм това се внушава от начало до край, че българските деца и фамилии се тровят всеки ден, тъй като граничният надзор не работи.
Истината е, че “Капитан Андреево ” е пункт за целия Европейски съюз.
По-голямата част от стоките, които влизат в България, отиват непосредствено за други страни в Европа. Няма никаква разлика сред качеството на плодовете, зеленчуците и животинското месо тук и в Европейски Съюз, които минават през границата от Турция.
Ако този безотговорен превоз тровеше български деца, както споделя Асен Василев, той би трябвало да трови и немските, френски и всички останали европейски деца. Не съм чул някой от тях да се възмущава по въпроса, а като знам какъв брой са чувствителни на тази тематика, от дълго време да са ни затворили. Искам да кажа, че изказванията на Кирил и Асен, както и от пропагандния им филм, не се удостоверяват от страните, които би трябвало да са тъкмо толкоз потърпевши, колкото нас.
Тук е мястото да опишем схемата на санитарния надзор през “Капитан Андреево ” преди Кирил и Асен, с цел да си дадем сметка за метода, по който манипулират обстоятелствата и преди да има проблем на границата с Турция.
Както казахме, контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ” е най-голямата сухопътна граница на Европейски Съюз. Оттам минава целият трафик на импорт за България и всички европейски страни. Първо през митниците, след това през фитосанитарния надзор, който е на послушание на БАБХ, самостоятелна организация под формалната шапка на Министерството на земеделието, което на практика няма действителен надзор върху нея.
В България има шест упълномощени лаборатории, които да правят тази активност. Те са получили лиценз по всички правила на Европейски Съюз и на българската страна и подлежат на цялостен държавен надзор във всеки един миг. На процедура няма разлика сред тяхната активност и тази на държавната лаборатория. Образно казано, все едно е дали ще си извършите кръвни проучвания или тест за Ковид-19 в  “Цибалаб ”, “Кандиларов ”, “Рамус ” и още десетки други или от държавните.
Тук е мястото да отбележа, че в случай че Кирил и Асен желаеха в действителност да разбият монопола на “Евролаб 2011 ”, можеха да го създадат с една заповед от БАБХ, която в едно изречение да пусне всички останали лаборатории на “Капитан Андреево ”, а да забрани единствено “Евролаб ”. Имаха цялостния надзор, да да го създадат, само че не го сториха, което ме навежда на мисълта, че са желали да овладеят монопола, а не да го разбият, само че това е единствено съмнение. Да се върнем към обстоятелствата.
За 10 месеца те даже не съумяха да придвижат процедура за основаването на държавна лаборатория на място. Пуснали са само социална поръчка за машини, която незабавно е обжалвана и могат да минат месеци и години преди да се купи апаратурата. Тя се създава в Съединени американски щати и нормално би трябвало да се поръча много преди да се купи. Но също така една лаборатория би трябвало да се направи по съответните условия и законодателство, планиране, акредитация и така нататък Нищо сходно не е подхванато от хората на Кирил и Асен в БАБХ, които другояче постоянно се появяват в медиите, с цел да приказват против мафията и понопола.
Вносът на храни и животни в Европейски Съюз е избран с европейски правилник 675, който указва реда и метода, по който се случва това. Всичко в него е в детайли разказано и няма изключително огромно поле за злоупотреби.
Всеки артикул предстои на избран % лабораторни проби. Например, от цитрусовите плодове би трябвало да се изследват 20%, само че за всеки обособен тип - 20% лимони, 20% портокали и така нататък
Всеки камион от Турция, който влиза в България и надлежно в Европейски Съюз, би трябвало да пусне регистрация в специфичната система “Трейс ” 24 часа преди този момент. Тази регистрация прозволява да се наблюдава цялата пратка от началото до края. Във всеки един миг, в който страна от Европа е записала “отрова за децата си ” ( по пропагандата на Кирил и Асен) може да наблюдава от кое място идва тази отрова и кой я е пуснал. Инспекторите на “Капитан Андреево ”, които вземат тези проби, са квалифицирани хора на държавна работа. Всеки от тях е ветеринар или агроном по обучение и имат спомагателен курс за образование в тази характерна работа. Те имат право да вземат проби от който камион или микробус решат. Освен това системата “Трейс ” сама им го предлага. Те обаче имат правото сами да ревизират съмнителни компании или товари, за които преценяват, че си заслужават контрола, или всичко, което им се стори подозрително. Повтарям, че и до момента това са държавни чиновници, т.е. страната в никакъв случай не си е тръгвала от контрола на границата, както настояват Кирил и Асен.
Важно е да се знае, че всеки един от тези държавни инспектори има личен щемпел, който е заверен  от държавните институции и е строго персонален и проследим. Когато вземат проба от камион по тяхно убеждение и по предложен избор от системата “Трейси ”, те я запечатват в плик с баркод, тъй че да не се знае името на компанията вносител и я пращат за разбор.  Държавният надзор тук постоянно е упражняван, тъй като се знае във всеки един миг кой и за какво взема съответната проба. Знае го и Европейски Съюз. Всичко това доближава до всяка страна от Европа, която има право да изпрати оспорваните резултати от пробите до референтната лаборатория в София, а след намесата на “Промяната ” - в Гърция. Сега сме напът да изгубим и най-голямата граница с Европейски Съюз, в случай че страната незабавно не вземе ограничения, с цел да оправи хаоса, основан от “Промяната ”.
За край ще изтъквам единствено по две фрази от два одитни отчета на Европейската комисия по тематиката.
Първият е изработен от 17 януари до 11 февруари 2022 година преди “Промяната ” да отстрани частната компания и да сътвори новата организация и в него написа следното: “При одита беше открито, че съществува рамка за осъществяване на формален надзор на животните и стоките, които се вкарват в Европейски Съюз през ГКП в България, и контролът като цяло се организира в сходство с използваното законодателство на Европейски Съюз. Въпреки това заради съчетанието на минусите в организацията и в използването на формалния надзор, както и неналичието на подобаващи ограничения за комбинирано потребление на оборудванията в един от петте оценени ГКП, се понижава цялостната успеваемост и целенасоченост на формалния надзор, чиято цел е да се подсигурява, че в Европейски Съюз се вкарват единствено отговарящи на условията колета животни и артикули. В отчета са включени шест рекомендации за премахване на откритите дефекти.
Вторият одит на Европейска комисия е изработен от 6 до 9 юли, откакто “Промяната ” е управлявала “Капитан Андреево в продължение на половин година. В него се споделя следното: “Предвид забележителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, следени по време на сегашния одит, българските органи не са в положение да подсигуряват, че съответното законодателство на Европейски Съюз се ползва вярно във връзка с формалния надзор на артикули, въвеждани в Европейски Съюз посредством ГКП “Капитан Андреево ”, и не могат да дават гаранции, че тези артикули са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз ”. Докладът съдържа дванадесет рекомендации за премахване на откритите дефекти.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР