Следвайте Гласове в Макар и да не е завършен, един

...
Следвайте Гласове в Макар и да не е завършен, един
Коментари Харесай

ЕС се обръща към Африка в търсене на алтернативи на руския газ

Следвайте " Гласове " в
Макар и да не е приключен, един нов план за създаване на терминал за полутечен природен газ на западния бряг на Африка, към този момент е приковал вниманието на Европа, споделя Асошиейтед прес. Неслучайно през последните седмици той беше посетен от водачите на Германия и Полша.

Проучванията сочат, че газовото поле край крайбрежията на Сенегал и Мавритания съдържа към 425 милиарда куб. м газ, което е повече от пет пъти от цялото ползване на Германия за 2019 година Терминалът е приключен на към 80 %, а добивът се чака да стартира не по-рано от края на идната година.
Този план няма да реши енергийната рецесия в Европа, отприщена от съветската инвазия в Украйна, само че въпреки всичко идва в точния момент, с цел да помогне за решение на проблемите в дълготраен проект, споделя Гордън Бирел от Би Пи (BP), която взе участие в развиването на плана.
" Сегашната обстановка в света демонстрира, че създаването на планове за полутечен природен газ може да играе основна роля в гарантирането на енергийната сигурност на обособени страни и цели райони ", сподели той по време на енергийна среща в Западна Африка в края на предишния месец.

Въпреки че Африка разполага с големи ресурси от природен газ, а страни като Алжир са свързани с Европа с газопроводи, неналичието на инфраструктура и проблеми със сигурността пречат на производителите от други елементи на континента да усилят износа.
Нигерия разполага с най-големите газови находища на континента, споделя представител на петролното министерство в Абуджа. В същото време едвам 14 на 100 от втечнения природен газ, внасян в Европа, идва от тази страна. Проектите в Нигерия се сблъскват с куп проблеми - от корупция и високи цени до тероризъм и енергийни обири.
Мозамбик, който едвам неотдавна откри, че разполага с огромни газови запаси, е заставен да бави развиването на плановете, защото те са подложени на офанзиви от настоящите в северната част на страната ислямистки екстремисти.
Изправени пред опасността да бъдат лишени напълно от съветския газ, европейските водачи през последните месеци се обърнаха незабавно към други страни производители на синьо гориво - Норвегия, Азербайджан и Катар, само че и от ден на ден започнаха да гледат на Африка като на действителната опция.
През юли Италия подписа контракт на стойност 4 милиарда $ за импорт на газ от Алжир, а месец по-късно Египет сключи съглашение с Европейски Съюз и Израел да усили продажбите на полутечен природен газ. Сделка с Италия контракти и Ангола.
Макар и договорката от юли да даде опция на най-голямата италианска енергийна компания " Ени " (Eni) да стартира произвеждане в Алжир, към момента не е ясно по кое време този газ ще потече към Европа, защото в договорите липсват съответни параметри, считат анализатори.
Африканските водачи желаят страните им да завоюват от " енергийния апетит " на Европа, само че не възнамерявт да изнасят всичките си запаси, защото и самата Африка изпитва сходни проблеми. По неофициални калкулации към 600 милиона африканци нямат достъп до електричество.
На този етап Алжир е най-големият снабдител на газ за Европа от Африка. Над 60 % от добива на газ на Черния континент идва от тази страна и Египет. Засега обаче това не е задоволително за цялостна подмяна на съветския газ, счита Махфуд Кауби, професор по стопанска система и енергетика в университета в Алжир. " Годишният рандеман на газ в Русия възлиза на 270 милиарда куб. м, а този в Алжир е едвам 120 милиарда, 70 % от който е за вътрешния пазар ", споделя Кауби.
През актуалната година Алжир е изнесъл по тръби към 31,8 милиарда куб. м, показва Том Пърди, газов анализатор за " Стандарт енд Пуърс комодити инсайтс ". " От клочово значение е какъв брой може да бъде повишен добивът в Алжир, като се има поради какъв брой доста газ използва тази страна ", споделя той.
Египет, който се нуждае от твърда валута, няма този проблем и има намерение да изнася колкото се може повече газ. Страната даже към този момент понижава климатиците в моловете и светлините по улиците, с цел да пести и продава. Премиерът Мостафа Мадбули съобщи наскоро, че Кайро се надява на спомагателни 450 милиона $ месечно, като пренасочи 15 на 100 от газа, потребяван в страната, за експорт, оповестяват локални медии.
Над 60 на 100 от газовото ползване на Египет отива за генериране на електричество, а износът е главно ориентиран към Азия. Новата тристранна договорка с Европейски Съюз и Израел ще даде опция на страната да служи като медиатор за експорт на израелски газ за Европа, защото разполога с доста мощности за втегняване и експорт по море.
В Нигерия афишираните от години амбициозни проекти занапред би трябвало да се осъществят. Засега страната изнася едвам 1 на 100 от големите си газови находища.
Проектът за създаване на 4400-километровия Транссахарски газопровод до Алжир е замразен от 2009 година, най-много заради високата си цена от над 13 милиарда $, само че освен. Експерти и политици предизвестяват, че даже и да бъде издигнат, газопроводът ще се сблъска със същите проблеми, които изпитва и петролната промишленост на страната - непрекъснати офанзиви от страна на ислямисти и вандали.
На юг Мозамбик има упоритостта да стане значим експортьор на полутечен природен газ, откакто през 2010 година край крайбрежията на страната в индийския океан бяха открити огромни газови находища. Френската " ТоталЕнержи " (TotalEnergies) влага 20 милиарда $ в създаването им, само че предходната година планът беше спрян поради неспирашите ислямистки офанзиви. Мозамбикските управляващи дадоха обещание да решат казуса, с цел да може работата по проекта " Палма " в провинция Кабо Делгадо да продължи, само че към този момент той си остава замразен.
Италианската " Ени " също работи в Мозамбик, откакто откри газ там през 2011 година и 2014 година Компанията построи платформа на 80 км от брега, надалеч от насилието в Кабо Делгадо. Това е първата плаваща платформа за полутечен природен газ в дълбоки води край крайбрежията на Африка, а потенциалът й е 3,4 милиона тона годишно, споделят от " Ени ". На 2 октомври процесът по втечняване стартира, а първата пратка за Европа отплава преди броени дни.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР