Следвайте Гласове в Феновете на киношедьовърът Кръстникът“ биха се шокирали

...
Следвайте Гласове в Феновете на киношедьовърът Кръстникът“ биха се шокирали
Коментари Харесай

Димитър Радев подписа смъртната присъда на институционалния авторитет на БНБ

Следвайте " Гласове " в

Феновете на киношедьовърът „ Кръстникът “ биха се шокирали в случай че гледат чуването на шефа на Българска национална банка Димитър Радев в Народното заседание. Човекът умерено можеше да измести Майкъл Гацо, който в ролята на Франк Пентанджели първо свидетелства против семейството Корлеоне, а след това се отметна от всичко казано и изясни, че федералните го били подкокоросали.

По време на няколкото си включвания Радев изясни, че Българска национална банка не била изготвила обстоен документ - разбор за изгодите и рисковете от приемането на еврото, който да бъде оповестен, тъй като такова обвързване не ѝ е било вменено. 

Посочи, че подобен разбор бил съствен от Икономическия и обществен съвет към Народното събрание, в който взели участие синдикати, работодатели, браншови организации, организации на пенсионери, обществено слаби, инвалиди, дами и изтъкнати незаисими учени (къде ли са останли предсавителите на религиозните общности).

След това препращайки към поредицата „ Дискусионни материали “ на Българска народна банка уточни тематики, по които откриватели на централната банка са работили в последните четири години. Всеки може да ревизира в уеб страницата на Българска народна банка, какъв брой от въпросните проучвания слагат в центъра връзкта на България с еврозоната и резултатите от въвеждане на еврото. Обзор на пубикациите демонстрира, че има единствено два – три документа, поставящи връзката на България с еврозоната в областта на проучванията, само че не са централна тематика и надалеч не обгръщат всички гледни точки, от които сходен развой би трябвало да се изследва.

Само за информация. Една надалеч не толкоз възвишена и известна с качеството на изследователската си активност централна банка на Англия – Bank Of England в границите на няколко години разгласява проучване за несигурността от излизането на Англия от Европейски Съюз, Доклад за резултатите от Брексит, откакто той към този момент е реалност, отчет за Климатичните промени и отражението им въху финансовия бранш.
Кои са Bank of England, че да засрамят Димитър Радев и да го раздвижат като образец, да вземе и той да разпореди обобщаване на аналитичните документи, в един обстоен отчет. Ако наситина има толкоз ниформация, събирането ѝ на едно място, не би лишило повече от седмица.

Скрийншоти с отчети на BoB

Димитър Радев обаче избра това да не се случи. „ Въросът е на първо място политически, а не ексепртен и отговорът би трябвало да бъде даден от Народното събрание. Въпросът е дали България да стане несигурно дълго време в бъдещето закотвена в дъблоката външна страна на Европа с присъщата на тази външна страна беднотия, корупция и външни зависимости или да това да се промени посредством ускорение на съществено забавения развой на присъединение към еврозоната “, сподели шефът. И добави „ Има задоволително представителни и съществени разбори. Добавянето на нови разбори единствено ще забави процеса и мъчно ще добави ново качество. Това, от което се нуждаем, са не нови разбори, а съответни дейности “.

Правейки политически изявления и споменавайки, че ще пази Българска народна банка от въвличането в политически полемики Радев приравни централната банка до всички тези институции, които обществото е привикнало да упреква, че под предлога за мистериозност, в действителност обезпечават чадър над нарушители и корумирани политици.

Колко и кои каузи е водил Гешев като прокурор? А какъв е изхода от тях? Какво е разкрила КПКОНПИ при инспекцията на Делян Пеевски или Влади Горанов? Тяхното безмълвие е проблематично, само че когато Димитър Радев мълчи, няма проблеми, по този начин ли?

Да сътвори някаква яснота, въпреки и единствено в региона на тясната си специализация, опита подуправителят Калин Христов, който управлява „ Управление емисионно “. Той разказа какво ще се случи с валутните запаси на България, държани сега в Българска национална банка, когато се стигне до приемане на еврото.

Половин милиард евро, Българска народна банка ще внесе в капитала на Европейската централна банка и против тези средства ще получи дялово присъединяване от 0.98%. Освен това 90% от Минималните наложителни запаси на комерсиалните банки (14.2 милиарда лв. към 21 октомври), които сега стоят в Българска народна банка, ще върнат назад в комерсиалните банки, тъй като Българска народна банка поддържа ниво на запасите от 10%, до момента в който в еврозоната то се дефинира от ЕЦБ и е 1%.

За информация – освободената сума от 12.8 милиарда лв. (ако влизахме в еврозоната днес), е два пъти повече от повишаването на заемите през цялата предходна година. Равнява се и на 9% от общите активи на цялата банкова система. Никъде на уеб страницата на Българска национална банка не написа какво ще се случи от сходно внезапно вливане на ликвиден запас в банковата система.

Подобен разбор няма и в обявата „ Предизвикателства пред българската стопанска система по пътя към участие в еврозоната “, която съставлява групова монография на икономисти от Софийския университет „ Св. Климент Охридски ". Точно зад тази монография опита да се скрие и Димитър Радев в едно от обясненията си за какво не са нужни повече отчети.

Според единствения откривател, разгласил нещо по тематиката в последните години – Димитър Чобанов от Университета за Национално и международно стопанство, вливането на тези пари във финансовата система, стремително – в границите на година, ще провокира увеличение на паричото предложение посредством трансмисионния механизъм на банковите заеми и в интервал от няколко години ще поддържа по-висока инфлация спрямо различния вид, тези средства да не се освободят, или да се освобождават гладко. Въпросът е, че няма време за гладко освобождение, в случай че приемем, че страната ни наситина ще влезе в еврозоната през 2024 година

Дългосрочният резултат, обвързван с прехода от валутен ръб към парична политика, която не се води от лична централна банка, а от наднационална – Европейската централна банка, ще лиши Българска народна банка от благоприятни условия да ограничи инфлацията.

Паричната политика на еврозоната се води „ ангро “– за всички по едно и също време и тъй като цели да подтиква най-големите и най-бавно движещите се стопански системи, всяко нарастване на количеството на парите в еврозоната може да се разпредели неравномерно и към България да се насочат повече средства от пропорционалния ѝ дял като стопанска система в еврозоната. Това както и фактът, че паричното обращение в България също е по-бързо от съществуващото в еврозоната, единствено ще способстват приемането на еврото да провокира трайно, най-малко за няколко години, по-голямо повишаване на цените спрямо различните сюжети. И то може да стартира в последните месеци преди въвеждането на еврото, заради което резултатът да се размие.

Казано с други думи – не резултатът на закръглянето, а промяната на режима ще провокира високата инфлация и обедняването.
Отново Калин Христов обърна внимание, че посредством присъединяване в Европейския стабилизационен механизъм България е длъжна да се включи и с фискалната си политика в възможни ограничения за избавяне на изпаднали в ликвидна или финансова рецесия страни. Ангажиментът ни за учатие в механизма е до 12.5 милиарда лева, от които неотложно ще би трябвало да внесем 1.5 милиарда лева, а осаналите, в случай че и когато се изискат.

След Калин Христов думата за отговори още веднъж стартира да взима Димитър Радев. Посочи, че все още страната ни не извършва единствено един от критериите за допускане в еврозоната – този за инфлацията. За покачването на лихвите и големите бюджетни дефицити, уточни, че към момента не е настъпило замерване, заради което не сме в неизпълнеине, и имаме време да работим за вместване в индикаторите. Посочи, че това било късмет, който се дава един път на 10 години.
" Тази врата се отваря от време на време, а не стои непрестанно отворена. Предишният цикъл, който пропуснахме, бе преди 10 години, в този момент, с намаляващи шансове за триумф, имаме опция да продължим процеса на присъединение. Рискът е този развой да бъде преустановен ", предизвести шефът на Българска национална банка. От думите му не стана ясно по какъв начин в миналото десетилетие една по една, а не на кохорти страни са влизали през 2011 година, 2014 година и през 2015 година

Накрая се оказа, че колкото и да пази Българска национална банка от политизиране, нейният шеф я показа точно в светлината на политически орган – отказващ да влиза в експертни диалози, поднасящ клишета и измама.

Имаше комунизъм, Българска народна банка беше подчинена на власта по закон. При Иван Искров Българска народна банка беше подчинена на ГЕРБ, само че го криеше. Сегашният шефът Димитър Радев публично трансформира Българска народна банка в придатък на властта. С държанието си в парламента Радев произнесе смъртната присъда върху институционалния престиж на Българска народна банка и единствения късмет да не се стигне до екзекуция е неотдавнашен избор на нов шеф на центраната банка. Някой, който няма да се свени да образова и да отваря очите на политическата класа, когато в невежесвото си залага благосъстоянието на страната.

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР