Следващия път, когато млякото ви се пресече, не бързайте да

...
Следващия път, когато млякото ви се пресече, не бързайте да
Коментари Харесай

Какво може да сготвим с пресечено мляко

Следващия път, когато млякото ви се пресече, не бързайте да го изхвърляте. Има значително предписания, в които то може да бъде включено. Като да вземем за пример в тази за:

Баница с пресечено мляко

Необходими артикули: 500 г кори за баница, 5 бр. яйца, 3 с.л. масло, 1 л краве мляко – пресечено, 1/4 ч.л. квас за сирене, 1 ч.л. сол, щипка сода за хляб

 Баница с пресечно мляко

Начин на подготвяне: В намазнена тава корите за баница се надиплят като хармоника, поръсват се с разтопеното масло и се запичат до неясно розово.

Към добре разрушените яйца се прибавят солта, содата за самун и пресеченото мляко. Това би трябвало да става доста деликатно, с цел да не се разбие на дребни късчета. Корите се заливат с яйчената примес и още веднъж се връщат във фурната до подготвеност.

 Извара

Баницата обаче не е единственото решение на казуса с съществуването на пресечено мляко. С него може да се подготви още и вкусна:

Домашна извара

Необходими артикули: 2 л прясно пресечено мляко, 1 с.л. лимонен сок (по желание)

Начин на подготвяне: За да се пресече по-бързо млякото, някои му прибавят 1 с.л. лимонен сок.

Пресеченото мляко се загрява до 50 C, след което се охлажда. Изсипва се в гевгир, постлан с забрадка и комплициран в тенджера. Кърпата се завързва и се оставя да се отцежда 6 часа в хладилника. Принципът е, че колкото по-дълго се цеди, толкоз по-твърда е изварата. Получената извара има продължителност 1 седмица, съхранявана в ледник.

 Крем с пресечено мляко

Десертите също могат да включват в състава си пресечено прясно мляко. Като да вземем за пример в тази рецепта за:

Десерт с пресечено мляко

Необходими артикули: 400 гр пресечено мляко, изцедено, 2 яйца, 3 изкуп с.л. кафява захар, 1 ванилия на прах

Начина на подготвяне: Яйцата се разрушават с пресеченото мляко и захарта, и се загряват на котлон. Кремът се вари на слаб огън 5-10 мин., до момента в който стартира да се дели и да става ровък.

Преди да се дръпне от котлона, му се прибавя ванилията и се разбърква пламенно. Поученото се слага в десертни чашки. Оставят се да изстинат хубаво. Отгоре може да се декорират със сладко от горски плодове, както и с пресни плодове съгласно сезона.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР