Следващите няколко месеца ще покажат дали българският телекомуникационен сектор ще

...
Следващите няколко месеца ще покажат дали българският телекомуникационен сектор ще
Коментари Харесай

ГОРЕЩО! Сръбският милиардер Драган Шолак на тайна среща с политици заради „Булсатком“

Следващите няколко месеца ще покажат дали българският телекомуникационен бранш ще бъде съществено пренареден. От него скоро може да изчезне досегашният водач по пазарен дял при платената телевизия „ Булсатком “. United Group (UG) на сръбския милиардер Драган Шолак, притежателят на новия номер едно в този сегмент „ Виваком “, разгласи, че желае да придобие от пернишкия предприемач Спас Русев оператора, с който така и така от над година е привързан.

Новината провокира гневни реакции от страна на другите два огромни телекома тук – „ А1 България “ и „ Йеттел България “, които ще оспорват договорката. От UG пък упорстват, че придобиването дава отговор на регулаторните условия и са уверени в утвърждението. Войната сред телекомите от студена става „ гореща “ и с изключение на трите огромни играча касае и дребните районни оператори, както и милиони консуматори, написа „ Капитал “.

През предходната седмица United Group разгласява публично известие, в което разгласи, че е подписала контракт за придобиване на „ Булсатком “. В него липсва информация от кого купува оператора, както и коментар на продавача – Спас Русев. Самият той закупи „ Булсатком “ през 2022 година, като след това стана ясно, че договорката е била финансирана със заем от United Group. Тогава А1 и „ Йеттел “ скочиха против финансовата помощ, която съгласно тях означаваше, че United Group ще поеме контрола над оператора.

Сега от UG не разясниха пред „ Капитал “ дали договорката е посредством преобразяване на заема в благосъстоятелност, както и да кажат проектите си за „ Булсатком “ преди регулаторните утвърждения.

Ало, регулаторе

Представители на сектора настояват, че договорката би трябвало да срещне най-големи компликации при разпространяването на телевизия. Според данните на КРС за 2022 година „ Виваком “ има 668 хиляди платени клиенти, до момента в който „ Булсатком “ държи 542 хиляди и дружно имат тогава към 59.6% от пазара по клиенти и към 56.7% на база доходи.

През тази година отливът на клиенти от „ Булсатком “ по всяка възможност е траял, само че пък „ Виваком “ пораства, в това число и като се прибавят утвърдените от Комисия за защита на конкуренцията придобивания на районни оператори. Такъв е и посоченият аргумент от страна на А1 и „ Йеттел “ – че „ Виваком “ ще получи преобладаваща позиция на пазара на тв (60%), както и на закрепен интернет (40%). В същото време от UG са уверени, че тези данни не демонстрират истината, въпреки да са публични от телеком регулатора.

„ Няма да имаме 60% пазарен дял даже и след придобиването на „ Булсатком “. Тази оценка на пазарния дял е неверна и не отразява целия пазар на разпространяване на телевизионно наличие. Пазарът на платена телевизия (видеосъдържание) в България е извънредно конкурентен. По данни на КРС в страната има настоящи 244 български телевизионни оператора. Повечето от интернационалните колоси за стрийминг на наличие като Netflix, HBO, Disney+, Amazon и други, които разполагат с на практика неограничени запаси, също участват в страната.

Освен това има самостоятелни изследвания, които ясно потвърждават съществуването на доста пиратство и ненапълно отчитане на клиентите “, обявиха от притежателя на „ Виваком “ пред „ Капитал “. Коментарът ясно демонстрира и каква ще е тактиката им пред Комисия за защита на конкуренцията – че тортата в действителност е надалеч по-голяма от регистрираното от КРС, тъй като включва и стрийминг платформи, и сивия бранш. И надлежно парчето на „ Виваком “ не е чак толкоз огромно.

От UG обявиха също, че не възнамеряват и продажба на част от бизнеса на „ Булсатком “ на различен състезател, с цел да отговорят на условията на Комисия за защита на конкуренцията. „ Според нас тази транзакция не поражда опасения за ограничение на конкуренцията, заради което считаме, че не са нужни корективни ограничения “, разясниха от групата пред „ Капитал “.

В страни в Европейски Съюз има играчи с над 50% дял на пазара на телевизия или закрепен интернет, само че в множеството случаи тогава регулаторите ползват някакви ограничения – примерно оптималната цена на едро и дребно.

От другата страна на барикадата

Реклама

Най-яростните реакции в този момент идват от „ А1 България “. „ Очаквахме това придобиване, за което предупредихме още в мненията си пред Комисия за защита на конкуренцията при оповестяването на заема към „ Булсатком “. Практически беше ясно, че притежателят на „ Виваком “ се пробва да придобие „ Булсатком “ по прикрит и нерегламентиран метод. Това, което също доста ни изненадва, е, че тогава те имаха наглостта да го отрекат обществено, в това число по „ Нова телевизия “, която е тяхна благосъстоятелност.

Само няколко месеца по-късно всички наши опасения се потвърдиха “, разяснява пред „ Капитал “ Александър Димитров, основен изпълнителен шеф на „ А1 България “. Според него „ от 100 километра се вижда “, че в случай че договорката се реализира, „ Виваком “ ще държи „ суперголям пазарен дял, който заплашва конкуренцията и свободния избор на потребителите “.

От UG също минаха в офанзива към А1. „ След навлизането на United Group в България през 2020 година и с помощта на нашите старания конкуренцията на тв пазара доста се разви и изостри. United Group e и главен мотор на нововъведенията на този пазар. Най-яркият образец за това е интерактивната телевизионна платформа EON, която безусловно промени метода, по който потребителите гледат телевизия в България.

 В същото време един от нашите съперници – A1, неотдавна разгласи партньорство в България и няколко други страни с Netflix. Това е очевиден опит за определяне на преобладаващо наличие на българския пазар за разпространяване на телевизия и илюстрира за възходящата мощ на интернационалните OTT платформи на този пазар. Докато A1 си партнира с този международен колос, „ Виваком “ се пробва да избави народен платформен оператор “, се споделя в коментара на групата към „ Капитал “.

И „ Йеттел “, и „ А1 България “ споделят, че ще оспорват договорката пред Комисия за защита на конкуренцията. Искането за централизация стана очевидно на уеб страницата на комисията в четвъртък, 16 ноември, като с тов стартират да текат периодите за изговаряне.

По принцип регулаторът би трябвало да излезе с решение до 25 работни дни или към пет седмици, само че комисията може да реши да стартира и задълбочено изследване, в случай че има съществени подозрения, че в следствие от концентрацията „ ще се сътвори или ускори съществуващо господстващо състояние и ефикасната конкуренция на съответния пазар ще бъде доста препятствана “. Тогава Комисия за защита на конкуренцията към този момент разполага с 4 месеца и опция за още удължение. Всичко това приказва, че изговаряне е по-вероятно да има чак следващата година, а по-късно то може да бъде обжалвано и пред съда.

По информация на „ Капитал “ основният акционер в United Group Драган Шолак е имал срещи с двама водещи политици, които към момента управляват комисарите в Комисия за защита на конкуренцията. Въпросът е дали елементарно утвърждение е допустимо при вдигнатия голям звук към известието за договорката.

 Александър Димитров сподели пред „ Капитал “, че ще употребява всички налични законови средства, с цел да спре договорката. „ Вече сме уведомили един от нашите акционери – австрийското държавно управление, който също ще изиска от българското държавно управление пояснение за какво институциите позволяват сходно държание на пазар, който би трябвало да е добре контролиран европейски пазар. Със сигурност ще сезираме Комисия за защита на конкуренцията и Европейската комисия и ще чакаме съответна интервенция “, разяснява той.

По думите му от UG се пробват да намерят регулаторни малки врати да заобиколят закона. „ Което няма по какъв начин да стане, тъй като нито ние, нито останалите играчи на пазара бихме го позволили. Няма по какъв начин да остане неусетно и от клиентите – видяхме по какъв начин шест месеца откакто купиха „ Нет 1″, подвигнаха едностранно сметките на всички техни клиенти “, добавя Димитров.

В цялата блъсканица някак липсва коментар и на самия Спас Русев, който първо в известието нямаше и дума за договорката с негово присъединяване като продавач, а в този момент сподели, че няма да разяснява и пред „ Капитал “. При покупката на „ Булсатком “ през предходната година той първо съобщи, че финансира договорката „ с персонални средства и заеми от огромни финансови институции “. А когато заемът от UG стана обществено притежание, той също изрично настояваше, че възнамерява да развива оператора като самостоятелен състезател. И съгласно информация на „ Капитал “ желанията му са били точно такива, преди UG да реши да придобие компанията.

Извън отражението върху конкуренцията на пазара на платена телевизия и надлежно непосредствено върху потребителите, възможното обединяване сред „ Виваком “ и „ Булсатком “ ще има въздействие и върху пазара на наличие. При уедряване на телевизионния пазар под една шапка ще бъдат „ Виваком “, „ Булсатком “ и „ Нова броудкастинг груп “, което ще даде мощна ръка на „ Нова “ при договарянията за продажба на наличие на едро на останалите оператори.

От United Group са сигурни, че в случай че получат утвърждение от регулаторите, ще могат да развият новия си актив. „ Булсатком “ мина през сложен интервал и бе изправен пред доста съществени провокации в актуалната икономическа среда. Ние обаче имаме ресурсите, експертизата и опциите да я надградим и развием “, обявиха от компанията пред „ Капитал “.

Дали Комисия за защита на конкуренцията ще им даде тази опция обаче е противоречиво и ще е значителен тест и за самия антимонополен регулатор. Досега въпросите в, които комисията е блокирала покупко-продажби, са извънредно малцина, като всекидневно аргументацията й е била неубедителна и очевидно в интерес на съответен състезател. Сега за нея ще е много мъчно да убеди и страните в разногласието, и необятната аудитория в своята праволинейност и безпристрастност.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР