Следващата сряда предстои прокурорската колегия да разгледа двата доклада за

...
Следващата сряда предстои прокурорската колегия да разгледа двата доклада за
Коментари Харесай

ВСС: Разбира се, че Гешев може и да не бъде избран за главен прокурор

Следващата сряда следва прокурорската гилдия да прегледа двата отчета за професионалните и нравствените качества на претендента за нов основен прокурор. На същото съвещание ще бъде прегледано и настояването на Лозан Панов за даване на спомагателна информация за актовете всъщност на Иван Гешев. Това разяснява в предаването ''Още от деня'' по Българска национална телевизия представителят на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет /ВСС/ Даниела Машева.

Тя посочи, че атестационната оценка за Иван Гешев към този момент е призната от Комисията по атестиране и състезания и от Висш съдебен съвет, тъй че не може повече да бъде преразглеждана.

,,Процедурата за избор на нов основен прокурор е транспарантна, дори е една от най-демократичните процедури в Европейски Съюз. Тя е продължителна и обществена, също така се изискват заявления по отношение на имотното положение на претендента. Всички документи са оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет. И не на последно място самото чуване на господин Гешев на 24 октомври също ще бъде обществено и ще бъде излъчено онлайн още веднъж на уеб страницата на ВСС'', показа Даниела Машева.

,,За да бъде определен за основен прокурор, господин Гешев би трябвало да получи 17 гласа от членовете на Висш съдебен съвет, а самото предопределение би трябвало да стане с декрет на президента на Република България. В случай че не получи 17 гласа, господин Гешев няма да бъде определен за основен прокурор и процедурата по желание ще започва отначало'', разясни представителят на прокурорската гилдия.

Машева разкри, че до септември са били предоставени 73 мнения, като 69 от тях са били в поддръжка на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор, до момента в който останалите са били възражения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР