Следващата седмица предстои да бъде активиран национален електронен регистър на

...
Следващата седмица предстои да бъде активиран национален електронен регистър на
Коментари Харесай

Подготвят електронен регистър за бомбоубежищата и скривалищата у нас

Следващата седмица следва да бъде задействан народен електронен указател на бомбоубежищата и скривалищата на територията на страната. Това сподели в Благоевград шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията основен комисар Николай Николов.

" Днес до 17 часа ще изтече срокът, в който част от моя екип би трябвало да приготви един електронен указател на бомбоубежищата. Идеята е идната седмица да успеем да го активираме, тъй че от Благоевград, натискайки едно копче, да знаете къде е вашето скривалище и по какъв начин по най-бързия метод можете да се укриете “, обясни комисар Николов.

По думите на Николово бомбоубежищата се ревизират годишно, а хората би трябвало да бъдат спокойни.

" На процедура във всички жилищни здания и публични, строене след 50-те години на предишния век, мазетата са им пригодени за такива неща. Така че няма потребност от терзания, че няма място за всички хора и по този начин нататък. Оборудването, общо като цяло е съоръжение от 50-60 години, остаряло съоръжение, обикновено да не работи по този начин както би трябвало. Всъщност обаче градивните условия за тези скривалища са изцяло спазени и те изрично пазят от бомби и по този начин нататък ", добави той.

В момента се създава и ново мобилно приложение за сигнализиране за разнообразни типове рискове, като пътнотранспортни катастрофи или наводнения. Средствата, планувани за нововъведението, са към 6 млн. лева

" В разговор съм с мобилните оператори, тъй че при информация за бедствия, за настъпващо злополучие, друга заплаха, тежка злополука на автомагистралата, предизвестия към хората ще бъдат давани по една система. Ще получават къси инструкции първо какво да чакат хората и какво следва да създадат с цел да защитят личния си живот “, сподели още гл. комисар Николов.

В Благоевград той даде началото на реализирането на трансграничен план България - Гърция, ориентиран към взаимна съгласуваност и превъзмогване на рисковете от наводнения в пограничните региони. По плана, в региона на града, ще бъде построен образователен корпус за подготовка на пожарникари и спасители от цялата Благоевградска област.

Автор: Станислава Христова

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР