Следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи възможност за ограничаване

...
Следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи възможност за ограничаване
Коментари Харесай

ЕК обмисля ограничаване цената на газа в Европа при извънредни ситуации

Следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи опция за ограничение на цената на газа в Европа при положение на проблеми с съветските доставки на гориво.

Това оповестява вестник „ Ел Паис “, базирайки се на проектодокумент, който може да бъде утвърден на 18 май.

Според вестника самодейността е част от пакет от ограничения, които Брюксел приготвя при положение на изключителна обстановка с доставките на газ.

Планът включва и "координирано систематизиране и понижаване на търсенето ", написа вестникът, представен от БГНЕС. Регулираната цена ще бъде в действие единствено при изключителни обстановки.

Брюксел счита, че ограниченията, подхванати в границите на националните проекти, няма да бъдат задоволителни при положение на цялостно спиране на доставките от Русия. Европейска комисия акцентира, че в случай че сходен проблем засегне по едно и също време няколко държави-членки на Европейски Съюз, "ще са нужни спомагателни ограничения ".

"Въз основа на правилото на взаимност, намаляването на търсенето на газ в по-слабо засегнатите държави-членки следва да се преглежда в полза на по-засегнатите страни ", се показва в плана.

Европейска комисия счита, че този тип пазарна интервенция евентуално ще изисква "максимална контролирана цена на газа, доставян на европейските консуматори и предприятия за периода на изключителната обстановка, оповестена от Европейски Съюз ". Една от опциите е да се ограничи цената, на която се търгува газът на европейските фондови тържища.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР