Следовател от Следствения отдел при Софийска градска прокуратура (СГП) предяви

...
Следовател от Следствения отдел при Софийска градска прокуратура (СГП) предяви
Коментари Харесай

Прокуратурата предяви две обвинения на Боян Расате

Следовател от Следствения отдел при Софийска градска прокуратура (СГП) предяви разпореждане за привличане в качеството на обвинен на Боян Расате (с рождено име Боян Станков), претендент за президент и водач на Български народен съюз. Обвинението е предявено в наличието на служебно назначен бранител, оповестиха от държавното обвиняване.

Расате е открит и доведен наложително в постройката на отдел „ Специализиран “ на СГП.

В понеделник основният прокурор изиска свалянето на имунитета му като кандидат-президент, а ЦИК позволи той да остане без отбрана, откакто бе упрекнат в нахлуване на ЛГБТИ клуб.

Б.С. е притеглен към наказателна отговорност за осъществени от него закононарушения по член 325, алинея 2 във вр. с алинея 1, вр.чл.20, ал.2, вр.ал.1 и по член 131, ал.1, т. 12 във вр. с член 130, алинея 2 от Наказателен кодекс - за безчинство и опозиция против орган на властта и за причиняване на телесна щета по расистки или ксенофобски подбуди.

В хода на следствието по формираното в СГП досъдебно произвеждане в допълнение са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като задоволителни по чл.219, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на второ обвиняване по отношение на Б.С. и за осъществено от него закононарушение по член 131, алинея 1, т. 12 във вр. с член 130, алинея 2 от Наказателен кодекс (причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди).

Според наблюдаващия прокурор събраният доказателствен материал сочи освен съществуване на обосновано съмнение за осъществени от Б.С. закононарушения, само че и за обоснована действителна заплаха същият да се укрие, защото при предприемане на дейности по призоваването му, той не е открит на известните по делото адреси.

Извършените закононарушения се отличават с изключителна смелост и неуважение на демократичните устои на страната, показва от прокуратурата. Техният интензитет и данните за предходно наказание на обвинения сочат висока степен на социална заплаха, която съгласно наблюдаващия прокурор постанова задържане на Б.С. за период до 72 часа.

В тази връзка бе направено предложение от основния прокурор на Република България до ЦИК за предоставяне на позволение за задържане на Б.С. по реда на чл.64, ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс.

След решение на ЦИК на обвинения е постановено задържане за период до 72 часа с оглед внасяне на искане пред Софийски градски съд за взимане на непрекъсната мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Обвиняемият не се признава за отговорен и се е възползвал от правото си да не дава пояснения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР