След зрелищната акция в центъра на София, при която маскирани

...
След зрелищната акция в центъра на София, при която маскирани
Коментари Харесай

Адвокат за зрелищния арест на кмета на "Младост": Служителите на МВР нарушиха закона

След зрелищната акция в центъра на София, при която маскирани с качулки служители на реда арестуваха кмета на столичния регион „ Младост” Десислава Иванчева, от Novini.bg потърсихме мнението на юрист Цанко Славчев, член на Софийска адвокатска гилдия, за това дали са били нарушени правата й и по какъв начин се действа в сходни случаи. Припомняме, че тя беше показно закопчана с белезници на улицата и заставам по този начин с часове. В служебната кола беше открита огромна сума пари, която прокуратурата дефинира като вноска за рушвет.

Имаше ли прекалено много показност при ареста на кмета на „ Младост “ Десислава Иванчева?

Начинът, по който раследващите органи се отнесоха към госпожа Десислава Иванчева и госпожа Биляна Петрова смятам за извънредно позорен. Според госпожа Иванчева, в задържането им са взели участие 34 служители на реда и 9 служебни коли на Министерство на вътрешните работи. Като се има поради поста, който заемат арестуваните лица и самият факт, че в тази ситуация става въпрос за дами, това е прекалено. Самото задържане можеше да протече доста по-спокойно, без да се подвига толкоз доста звук и да се блокира част от центъра на града за часове.

Нужно ли беше да я държат толкоз часове с белезници на централен столичен бул.?

Не, не смятам сходно отношение за належащо. Полицията няма право да държи оковани в белезници хора посред улицата, тъй като уронват достойнството и достолепието им. Действията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи са в нарушаване на законодателството ни. При толкоз доста служебни лица, участващи в задържането и при авансово утвърден проект за задържане, траялото с часове задържане на улицата е погрешно.

Нарушени ли бяха правата на арестуваната кметица, унизена ли беше тя? Има ли съображение да търси правата си в съда в Страсбург?

Да, смятам, че правата на арестуваните лица бяха нарушени. Всеки жител има право на отбрана, когато са нарушени или застрашени негови права или законни ползи.

Според госпожа Иванчева, в продължение на четири часа, от задържането им, им е било отказана своевременна адвокатска отбрана. През време на задържането им - на г- жа Биляна Петрова й е прилошало от оскърбление. Техни близки и родственици са гледали с часове по какъв начин стоят оковани на улицата. Били са в тежко положение, което е наложило кряскане на Бърза помощ. Считам, че арестуваните лица имат съображение за молба до Страсбург за обезщетение.

В практиката се нагледахме на сходни случаи на задържане, които станаха причина страната ни да бъде наказана за нарушение на съществени човешки права.

След ареста на госпожа Иванчева прокуратурата даде брифинг, на който стана ясно, че злоупотребите в общината са били всеобщи. Градоначалникът бе хванат с огромна сума пари, за които се счита, че са рушвет. След изнесените обстоятелства от прокуратурата, какво наказване заплашва Десислава Иванчева? Каква ще е ориста на заместничката на Иванчева - Биляна Петрова, която е съизвършител в тази ситуация? Какво наказване може да получат арестуваните лица?

На изнесената през днешния ден конференция шефът на профилираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че госпожа Десислава Иванчева „ изнудвала житейски “ за половин милион евро строителен бизнесмен. От прокуратурата упрекват кметицата и нейната заместничка за осъществено закононарушение по член 302а от Наказателния кодекс, който гласи, че „ за рушвет в изключително огромни размери, представляващ изключително тежък случай, наказването е отнемане от независимост от 10 до тридесет години, санкция до тридесет хиляди лв., конфискация на цялото или на част от имуществото на отговорния и отнемане от права по член 37, ал.1, точки 6 и 7 “, а точно отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба и отнемане от право да се упражнява избрана специалност или активност.

Дали арестуваните лица са направили или не закононарушение – съдът ще реши. До тогава следва осъществяването на редица процесуално -следствени дейности, които ще решат изхода на делото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР