След загубата на съпруг - губиш и правото да имаш

...
След загубата на съпруг - губиш и правото да имаш
Коментари Харесай

Вдовица иска да роди дете на починалия си съпруг, но не й позволяват


След загубата на брачен партньор - губиш и правото да имаш дете от него. Това гласи разпоредба на Здравното министерство от 2007 година. Има ли късмет една вдовица да роди дете от умрелия си брачен партньор посредством инвитро процедура – споделя Нова
Aся Йорданова е една от многото дами у нас с репродуктивни проблеми. Преди година дружно със брачна половинка си вземат решение да се подложат на инвитро процедура, с цел да основат нов живот.

„ Малко преди процедурата имах здравословен проблем и взеха решение, че ще ни замразят ембрионите със единодушието на двамата. Така взехме решение, че откакто оздравея, ще продължим процедурата”, споделя Ася.

Малко преди този момент да се случи мъжът умира при трудова акцидент, а текст от Наредба за асистирана репродукция планува заличаване на генетичния материал след гибелта на един от двамата сътрудници.

„ Законът и наредбата изискват това единодушие да продължава досега на ембриотрансфера. С невъзможността той да изкаже нужното единодушие след трагичния случай поражда и проблемът”, изясни юрист Мария Петрова.

Така стартира битката на Ася с институциите. Въпреки обещания от страна на Министерството на здравеопазването, че казусът й ще бъде позволен, смяна в текстовете на наредбата към този момент няма.

Според юриста по здравно право Мария Петрова, в случай че се промени наредбата, повече ще бъдат минусите, в сравнение с плюсовете за обществото.

Днес Ася беше на поредна среща в министерството дружно с омбудсмана Мая Манолова. От ведомството дават обещание да предизвикват спор за промени в Семейния кодекс, Закона за наследството и Закона за гражданската регистрация. До уреждането на правния въпрос ембрионите ще се съхраняват
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР