След взривяването на стената на язовира Нова Каховка и Русия

...
След взривяването на стената на язовира Нова Каховка и Русия
Коментари Харесай

Разрушения, наводнения и евакуации след взрива на стена на язовира Нова Каховка

След взривяването на стената на язовира " Нова Каховка " и Русия и Украйна изпратиха екипи, с цел да оказват помощ за евакуацията на локалните от двете страни на река Днепър - едната под контрола на Москва, другата на Киев. 

Десетки селища останаха под вода, а изтеглянето на локалните беше затруднено освен поради приливната вълна, а и поради заплахата от мините, заложени в региона. 

Нивото на водата се повиши толкоз доста тук-там, че улиците се трансфораха в реки.

Спасителите търсеха оживели и блокирани с лодки. 

Киев и Москва си размениха взаимни обвинявания за нападението против язовира и водноелектрическата централа, които се намират на територия под съветски надзор. 

Западът изрично осъди офанзивата. От Организация на обединените нации показаха, че това е още един образец за цената на войната върху хората.

 
Това е още една опустошителна последица от съветската инвазия в Украйна. Виждаме резултатите в над 80 градове и села по поречието на реката. Масови наводнения, широкомащабни евакуации, опустошение на околната среда, заличаване на новозасадени култури. Има опасност и за АЕЦ „ Запорожие “, най-голямото нуклеарно оборудване в Европа. Най-малко 16 000 души към този момент са напуснали домовете си, изгубили са дома си с безвредни и чиста питейна вода. Още доста хиляди са изложени на риск.
Антониу Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации

Все още не са изяснени детайлностите към гърмежа на язовирната стена и кой стои зад него. 

Според западни специалисти с офанзивата Русия се пробва да спре украинската контраатака. Висш украински боен увери, че това няма да попречи на контраатаката за освобождение на окупираните територии.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР