След вчерашното решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани

...
След вчерашното решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани
Коментари Харесай

Експерт каза какво ще стане ако този ВСС избере наследник на Гешев

След вчерашното решение на Висшия правосъден съвет (ВСС) да в профил Иван Гешев от поста на основен прокурор, пораждат редица въпросителни за това кой и докога ще извършва длъжността, до момента в който се извършат съответните законови промени или бъде гласуван нов титуляр.

Ако президентът подпише указа за освобождение на Гешев, негов заместител ще извършва функционалностите на основен прокурор.
-->
„ Важно е дали завереният състав на Висшия правосъден съвет, или нов ще избере идващия основен прокурор. Това е същината, тъй като в случай че се бърза с избора за нов основен прокурор, подозренията за политическа интервенция още веднъж ще тегнат “, разяснява пред бТВ конституционалистът и анализатор доцент Наталия Киселова.

„ След като беше взето решението да се направи предложение до президента за отстраняването на основния прокурор, чакам през днешния ден или на следващия ден то да постъпи. Държавният глава има няколко дни да се запознае с предлагането и да реши дали да издаде декрет за освобождение. Не би трябвало да изключваме опцията президентът да върне предлагането за ново разискване “, изясни Киселова.

„ Има няколко неща, които могат да бъдат взети поради. Тезата на Гешев е, че думите му са „ изложение на мнение “. Хубаво е да се каже, че член 10 от Европейската спогодба, на който се базира отбраната и членовете на Висш съдебен съвет, които гласоподаваха срещу, че правото за изложение на мнение би трябвало да подсигурява безпристрастността на правораздаването “, посочи тя.

Киселова напомни, че основният прокурор се назначава с декрет на президента, който предстои на надзор за конституционност от Конституционния съд.

„ В рамките на месец са поискани шест имунитета на народни представители, само че те са или на ръба на закона, случили се в предишното, или за противоречиви неща. Аз не съм последовател Борисов да бъде напълно оправдан публично, само че когато се желае имунитетът на някогашен министър-председател, настояванията би трябвало да са стимулирани, а не медиен звук “, акцентира Киселова.

Според нея може да има въпросителни към актове на основния прокурор, в случай че те са издавани по време на негов отпуск или командировки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР