След вчерашния провал днес съм далеч по- смирено настроена. Пия

...
След вчерашния провал днес съм далеч по- смирено настроена. Пия
Коментари Харесай

Коледни пости - Ден 26: Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.

След вчерашния неуспех през днешния ден съм надалеч по- смирено настроена. Пия чай и стапям препечени филийки в мед. Навън се вихри някаква хала и почтено казано с нищо не ми се занимава, с изключение на да мечтателствам зимната картина.

Но не, през днешния ден си намислям, че ще сготвям паста.

Казах към този момент, че това е едно от обичаните ми ястия. Да готвиш паста, не е просто да свариш макарони и да им добавиш сос. Италианците са доста докачливи на тематика паста. И въобще – хранене, софра, другари, вино, сладки приказки, ръкомахане и смях – за тях това е едно неделимо цяло. И по тази причина си имат за всяка паста име, и надали не всеки град си има сос, чиято рецепта брани с цената на живот и гибел. Стига се и до съд и разпра, в случай че някой си разреши да узурпира тайните и магиите на кухнята им.

Сос Калабрезе,, сос Карбонара,, сос Арабиата – зад всяка обичайната рецепта се крие най-малко една легенда за обич, гибел, беднотия, ненавист. Италианската кухня отразява едно към едно живота и нравите на Италия. Както е и във всяка национална кухня. Освен може би в нашата, която е примес от усетите на целия полуостров.

Ако попитате някой италианец каква паста отива на даден сос, ще го хвърлите в покъртителни размисли, които ще го доведат или до смисъла на живота, или до последната победа на обичания му футболен тим. Имам ясни мемоари какъв брой са докачливи на тематика кухня. В Германия един сътрудник италианец, както седяхме в пицария, извадена все едно от Южна Италия, по този начин хубаво нагиздена, напряко скочи афектиран от усета на пицата си и сподели на основния готвач, по какъв начин би трябвало в действителност да се прави пица. И до момента в който самият той се потеше зад рамото на разгорещилия се Карло, ние се забавлявахме, а Карло беше един благополучен човек, тъй като отбрани достойнството на една елементарна Маргарита.

Но те постоянно не помнят, че, с цел да се сготви същинско италианско ядене, даже и най- нормално песто, ти трябват избрани артикули, които в цялостния си искра можем да намерим единствено в Италия. Сирена, шунки, подправки. Всеки нюанс на усета им има значение за крайната магия. Но едно е несъмнено – с цел да сготвиш вкусна паста би трябвало зехтин и чесън, изключително чесън в обилие. И прясно настърган. Аз избирам сосове на доматена основа и ще ви кажа за какво.

“Защото моята майка прави необикновен домакински доматен сос. ”

Несравним с нищо, което съм пробвала в " ристоранти " или другаде. Трябва да ви кажа, че се прави август, когато доматите са най- сладки, за предпочитане едри селски домати, по- месести. " Биволско сърце " им споделяме по нашия край. И нали е пост, оставам този сос както си е, без да му прибавям нищо, с изключение на чесън и зехтин. Но той търпи телешка кайма, бекон, зеленчуци.

Тази домашна рецепта е мотивът да обичам толкоз доста паста и ще ви я споделя с удоволствие.

Рецепта за домакински доматен сос за паста:

Продукти:

10 кг едри, добре узрели домати
Около 15-20 гр кимион
15-20 гр черен пипер, зависи от усета ви
Една глава лук
5-6 скилидки чесън
Сол, захар 3- 4 супени лъжици

Приготовление:

Доматите смиламе в мелница за кайма. После ги минаваме в машинка, в която се отделят ципите и семките. Полученото прясно пюре слагаме на печката да заври. След към час, белим лука и чесън, нарязваме ги на по едро и ги завиваме в марля, която пускаме в пюрето. Бъркаме от самото начало, до момента в който добие плътност по- рядка от купешки кетчуп. Вадим лука и чесъна и подправяме с кимион, черен пипер. Опитваме и слагаме солта на усет. Захарта слагаме най-после, с цел да се отнеме от киселинността на доматите. Особено значимо е това, тъй като има хора с доста чувствителни стомаси, които като нищо ще получат киселини. Ако имате афинитет към лютивото, може да добавите при варенето една- две сухи люти чушки. От 10 кг. домати би трябвало да получим ориентировъчно 2,5 кг. сос. Наливаме го в стъклени шишенца или буркани с капачка винт и стерилизираме за 10 минути от момента на шупване.

Трябва да признаем, че технологията е трудоемка, само че резултатът е сос за паста, подготвен за 20 минути, едвам се загрее и спагетите да го поемат. Заслужава си.

Това е моето постно ядене за през днешния ден, приключено с обещанието, да видя Белла Италия някой ден. Някой прелестен ден.

Ако желаете да наблюдавате Коледните пости ден по ден,.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР