След вчерашните парламентарни избори Италия е с нов политически пейзаж

...
След вчерашните парламентарни избори Италия е с нов политически пейзаж
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Ренци подаде оставка като лидер на управляващата партия

След вчерашните парламентарни избори Италия е с нов политически пейзаж и без изясненост кой ще ръководи оттук насетне. Окончателните резултати ще бъдат оповестени по-късно довечера, само че картината до този миг наподобява по този начин - партията с най-голяма електорална поддръжка е антисистемното евроскептично придвижване " Пет звезди ". Коалицията на Силвио Берлускоти е с най-вече гласове - 37 на 100. Неговата дясноцентристка " Форца Италия " обаче е изпреварена от крайнодясната евроскептична Лига на Матео Салвини и той разгласи, че има правото и задължението да ръководи. Управлявалата до момента лявоцентристка Демократическа партия събра под 20 на 100 от гласовете, Матео Ренци подаде оставка от лидерския пост.

Луиджи ди Майо, водач на придвижване " Пет звезди ": Ние сме безспорните спечелили в тези избори. Първо би трябвало да признаем, че обединенията нямат задоволително места да ръководят. Затова ние ще поемем тази огромна отговорност, да дадем на Италия държавно управление. Искаме да заявим ясно, отворени сме за разговор с всички политически сили. За нас третата република стартира през днешния ден. И третата най-сетне ще бъде република на италианските жители.Матео Салвини, водач на " Лига ": Това е една изключителна победа, която ни изпълва с горделивост, наслада и отговорност, тъй като милиони италианци желаеха от нас още веднъж да поемем контрола над страната. Италианският избор ни дава опция да построим отначало една Европа, учредена на дамите и мъжете, а не на ограничавания и администрация. Аз съм и ще остана горделив популист, тъй като тези, които слушат хората, си правят работата и извършват дълга си.
Ето какво споделиха и гласоподаватели пред пратениците ни в Италия:
Фабрицио: Чух доста обещания, доста от тях, почтено казано, неизпълними, само че привлякоха вниманието на хората. Това ме разочарова, тъй като още веднъж показахме, че имаме вяра в приказки, би трябвало да сме по-практични.Антонио: Не съм сюрпризиран. Мисля, че италианците най-сетне се разсъниха и са с ясно схващане за кого би трябвало да гласоподават.Рафаела: Мисля, че остарялото би трябвало да поддържа новото, с цел да може то да върви напред и още веднъж да вдигне равнището на италианската и интернационалната стопанска система, да доближи стандарти, които ние и страната ни заслужаваме.  © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Alessandra Tarantino
Какво следва оттук насетне?
Франческо Галиети, основен изпълнителен шеф - " Полиси сонар ", Рим: Аз предвиждам два сюжета. Първият, който ще е потрес за финансовите пазари и Брюксел, е напълно - 100% - антисистемна коалиция, формирана от " Пет звезди ", Северна лига и Италиански братя. Честно казано, цифрите в тази настройка си пасват просто съвършено, само че не съм сигурен, че водачите на тези партии могат да се спогодят. Северната лига, която махна думата " северна ", си остана партия от северна Италия с лимитирано географско въздействие, а " Пет звезди " - в южна. Вторият вероятен сюжет е хибридна огромна коалиция, формирана от някои антисистемни партии - Северната лига и " Пет звезди ", и това, което остана от обичайните партии - евентуално Форца Италия и Демократическата партия. Разбира се, този сюжет би бил изцяло невиждан и не би било елементарно за президента Матарела да събере всички тези разнообразни политически сили дружно. Ако ще се върви към такава коалиция, тези партии би трябвало първо да решат какво ги сплотява, а не разделя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР