След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1

...
След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1
Коментари Харесай

Вдигнаха заплатите на учителите в София. Учете за даскал!

След нарастването стартовата минимална съществена заплата на учителите става 1 853 лева Същият е размерът и за всички останали педагогичен експерти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „ Информационни и информационни технологии “, логопеди, психолози, педагогичен съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по тип спорт в учебните заведения и детските градини.

 

Минималната съществена заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1 911 лева, а за основните учители и основните възпитатели – 1 985 лева Директорите ще получават минимум 2 257 лева главно заплащане, а заместник-директорите – 2 088 лева

Отделя се особено внимание на длъжността „ Помощник-възпитател “ със удостоверение за професионална подготовка – не по-малко от 132 % от минималната работна заплата.

 

Заложено е и нарастване на спомагателните трудови хонорари на педагогическите експерти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на наложителна документи, за работа при характерни условия на труд, за осъществяване на спомагателното образование на деца и възпитаници, средствата за представително и работно облекло и други

 

Подписи под документа сложиха кметът на Столичната община Васил Терзиев, д.ик.н. Янка Такева – ръководител на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ, Петя Йосифова – заместник-председател на Столичната организация на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България (СРСНПБ), Иванка Харбалиева – ръководител на Общинска секция София-град на Сдружението на шефовете в междинното обучение в Република България (СДСОРБ), Милена Мавродиева, ръководител РСО София-град към КТ „ Подкрепа ” – Синдикат „ Образование ” към Конфедерацията на труда „ Подкрепа ” и Мая Желязкова, ръководител на ОКС на НУС София-град – Независим училищен профсъюз към Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България.

 

" Темите, свързани с обучение, са водещи приоритет за мен и екипа ми. Трябва да работим по този начин, че да даваме най-хубавото обучение на децата в София и да надграждаме развиването на човешкия капацитет. Инвестициите в образованието са доста значими и общината ще бъде дейна в това отношение и като роля в разговора с страната " – уточни също кметът.

 

Кметът Терзиев съобщи, че като шеф знае, какъв брой е значимо да има добра система на работа и обективни хонорари за труда на хората. Затова подписването на Анекса към КТД е значима стъпка в тази посока.

 

Синдикатите и работодателските организации показаха готовността си да партнират градивно на Столична община в реализирането на общинските политики за обучение, да показват проблемите на терен и да спомагат за решаването им.

 

" Социалният разговор и доверието са извънредно значими " – акцентира Янка Такева. Тя съобщи, че с изключение на разговора със обществените сътрудници е нужно успокоение в просветителната система. Пред образованието има редица провокации като трансформацията, обвързвана с цифровизация и изкуствен интелект, което изисква съответна подготовка и непрекъсната подготовка на учителите, уточни също ръководителят на СБУ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР