След украинско-руския морски инцидент край Крим президентът на Украйна Петро

...
След украинско-руския морски инцидент край Крим президентът на Украйна Петро
Коментари Харесай

Ще влязат ли кораби на НАТО и САЩ  в Черно и Азовско море, се питат руски издания 

След украинско-руския морски случай край Крим президентът на Украйна Петро Порошенко не спираше да повтаря: с цел да не подхваща Русия "агресивни дейности " и отсега нататък, в Черно и Азовско море би трябвало да влязат кораби на НАТО. Главната квартира на алианса обаче насочи сигнал, че не счита да подхваща нищо също така, което към този момент се прави, отбелязва "Комерсант ".

Лидерът на пакта Йенс Столтенберг подсети във вторник, че НАТО без друго "значително е засилила наличието си в Черно море ", припомня вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, заяви по-рано през днешния ден телевизия Си Ен Ен, като се базира на американски представители. Според тях Вашингтон се готви за такава мярка "в отговор на дейностите на Русия против Украйна в Керченския пролив ".

Изпращането на американски военни кораби в Азовско море би навредило на Украйна и би могло да провокира спор сред НАТО и Русия. Така счита Стивън Пайфър, някогашен американски дипломат в Украйна, представен в онлайн изданието "ФАН ".

Географското състояние на Руската федерация е по-изгодно, предизвестява той. Освен това по думите на някогашния посланик сходни дейности ще нарушат съглашение сред Русия и Украйна, съгласно което кораби от трети страни не могат да влизат в териториалните води на Азовско море без позволение и от Киев, и от Москва. Това не е в интерес нито на Украйна, нито на Северноатлантическия съюз, прибавя Пайфър.

"В Черно море така и така има задоволително кораби от страни членки на НАТО. Част от крайбрежието принадлежи на три огромни страни от алианса - Турция, България и Румъния, всяка от които има личен флот ", разяснява военният специалист Виктор Мураховски пред "Народние новости ".

Според него Съединени американски щати "със сигурност няма да съумеят да вкарат " в Черно море ударна група кораби, включваща самолетоносач. Има най-малко две аргументи за това. Първо, Конвенцията от Монтрьо съдържа ограничавания, в действителност забраняващи влизането на самолетоносачи в този басейн. Второ, всеки дипломиран американски експерт схваща, че в Черно море самолетоносната група ще се озове в мишеловка, защото цялото пространство - и въздушното, и морското, и подводното, напълно се покрива от съветските ударни системи, декларира Мураховски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР