След триумфа за Купата на лигите, Лионел Меси ги почна

...
След триумфа за Купата на лигите, Лионел Меси ги почна
Коментари Харесай

Мисията невъзможна: Може ли Меси да направи чудото?

След триумфа за Купата на лигите, Лионел Меси ги почна и в шампионата на МЛС! В събота против неделя през нощта българско време аржентинецът се регистрира с дебютен гол, откакто влезе в игра от аварийна пейка, а " чаплите " завоюваха с 2:0 визитата си на Ню Йорк Ред Булс. Това беше дебют за състезание за международният първенец от Мондиал 2022 - Меси влезе в игра в 60-ата минута на мястото на Леонардо Кампаня и се разписа в 89-ата.

№10 направи магията си в другите шампионати за купите (Интер Маями ще спори и за Купата на САЩ), само че отборът на Тата Мартино може да е изпаднал в толкоз огромна дупка, че даже най-великият съгласно мнозина за всички времена няма да може да ги измъкне от нея. Дали?

Лионел Меси е в Интер Маями от малко повече от месец, само че към този момент се е утвърдил като " играчът-чудо " за " розовите ". Засега конкуренциите за купите са в предишното. Меси господства в тези надпревари, отбелязвайки най-малко един гол във всеки мач до момента. Този уикенд Меси стартира своя живот в МЛС, само че обстановката, в която се намира тимът, не е приятна.



Дори за него интервенцията за спасяването на сезона може да е задача невъзможна. След триумфа си против Ню Йорк Ред Булс Интер Маями се отлепи от дъното в Източната конференция, само че остава предпоследен - единствено с 21 точки и маркирани 24 гола в 23 дуела. Към днешна дата " чаплите " не наподобяват като тим, кадърен да завоюва място в плейофите.

Очевидно доста неща се трансформираха напоследък. Лионел Меси, Серхио Бускетс, Жорди Алба и Тата Мартино, дружно с още други фигури, дойдоха, възстановявайки този тим съвсем мигновено. Тимът, който съществуваше преди паузата за Купата на лигите, от дълго време е липсващ, а този, който е построен на негово място, наподобява подготвен да води война в останалата част от постоянния сезон.

Но времето може да е против Маями, а това да е най-невъзможното предизвикателство за Меси до момента.

Сезонът до момента

Сезонът на Интер Маями може елементарно да бъде разграничен на две елементи: преди и след Меси. Тези две секции са неразпознаваеми една от друга. Колкото и положителни да бяха Интер Маями с Меси, те бяха също толкоз зле без него.

След стабилен сезон 2022, емфатичен от един финален подтик от Гонсало Игуаин, Маями влезе в 2023-а с ненапълно огромни очаквания. Със сигурност техният състав не беше покрай най-хубавия в МЛС, само че те имаха гъвкавостта да създадат ходовете, които сториха това лято.

За страдание, Фил Невил нямаше да оцелее на работата си задоволително дълго, с цел да види тези ходове да бъдат осъществени. Той беше уволнен на 1 юни, тъй като ситуацията стана доста зле. Но не беше единствено Невил повода. Поредица от травми на основни играчи, отпред с капитана Грегоре Магеляеш, остави Маями надалеч от първата половина в красирането. Месеци наред Интер изглеждаше като недовършен тим и резултатите го потвърдиха.

Отправяйки се към паузата за Купата на лигите, отборът от Маями се озова на последата позиция в общото класиране на МЛС. Но по-късно сякаш всички фантазии станаха действителност.



Пристигането на Меси

Успехът на Меси с Интер Маями не беше нищо друго с изключение на превъзходно. Наистина е нещо като книга с вълнуващи разкази. Всеки път, когато " чаплите " имаха потребност да се случи нещо диво, Меси беше там, с цел да обезпечи тъкмо това.

Започна против Крус Азул с неговия финален гол от свободен удар - попадение, което беше единствено встъпление в това, което следва. Аржентинецът вкара два гола след 85-ата минута, до момента в който асистира за още един за изравнителния на Лео Кампаня в 97-ата минута при успеха за Купата на Съединени американски щати против водача Синсинати.



Меси има общо 11 гола и 6 асистенции в 11 мача във всички шампионати. По-важното е, че той към този момент има трофей на сметката си, откакто изведе Интер Маями до първо отличие в Купата на лигите, с капацитета за друго, което скоро ще последва - вероятно на финала за Купата на Съединени американски щати.

С аржентинеца отпред, отборът от Саут Бийч бързо се трансформира в най-неудържимия в МЛС. Отборът към този момент е отбелязал 27 гола в девет мача, откакто преди този момент имаше на сметката си едвам 22 в своите 22 дуела в МЛС. До момента нито една отбрана не е намерила метод в действителност да спре Меси и сие. И поради това, което знаем за качеството на Меси, е доста евентуално да няма подобен, който да го направи.

Дори и това да е по този начин, а Маями да са неудържими през остатъка от сезона, това може въобще да не е задоволително за тях да се измъкнат от дупката, в която попаднаха, преди Меси да се появи.

Трагично в класирането

Ако осемте мача на Меси в Маями бяха изиграни в МЛС, Маями щеше да събере 18 точки от тях. По време на серията на Меси, Интер завоюва три поредни дуела след дузпи, пропускайки единствено един път от бялата точка, само че те биха се смятали единствено за равенства в мачовете в лигата.

С 10 оставащи срещи, в случай че по някакъв метод продължат с това движение и приберат 30 точки преди края на постоянния сезон, те ще финишират с с 51 пункта - единствено с един повече, в сравнение с предходната година, когато едвам съумяха да стигнат до плейофите.

За да стигне до елиминациите, Маями ще би трябвало да натрупа точки с рекордно високо движение. Не е невероятно, изключително с Меси, само че " чаплите " би трябвало да са съвсем съвършени, с цел да реализиран резултатите, нужни за влизане в тази фаза.

Ако съумеят да го създадат, това щеше да е една от най-невероятните серии в историята на МЛС, в случай че не и най-великата! И тогава сигурно те ще се насочат към плейофите като любимци след най-невъзможния поврат, който можете да си визиите.

Предстоящият график обаче е цялостен с сложни мачове, защото Интер Маями ще би трябвало да преживее предизвикването, включващо някои от най-хубавите в МЛС.

Пътят напред

Не единствено количеството точки ще направи това мъчно, а по-скоро против кого ще би трябвало да се завоюват те. От оставащите 10 мача, шест ще бъдат против тимове, които сега са си подсигурили място в плейофите - Синсинати, ФК Лос Анджелис и Нашвил, които по всички сметки са три от най-трудните тимове в МЛС. За благополучие на Маями, единствено този мач с първенеца ФК Лос Анджелис, където играе и българският национал Филип Кръстев, е надалеч от вкъщи, само че все пак това ще бъдат сложни, необикновено сложни мачове.

Съперничеството против Орландо Сити също е в програмата и всеки почитател на локалната лига знае, че тези конфликти са непредвидими. Маями също има дерби сред Йозеф Мартинес и Тата Мартино, а там е забъркан Атланта Юнайтед.

На пръв взор този график би изглеждал управляем, само че реалистично видяно, два или три неприятни резултата може да са всичко, което е належащо, с цел да изхвърли Интер Маями отвън плейофите. Просто има толкоз малко място за неточности и има доста тимове, които могат да препънат Маями.



Настъпване на отмалялост

60-годишният треньор Мартино призна тъкмо това преди полуфинала за Купата на Съединени американски щати. Да, в един миг Меси ще има потребност от отмора. И освен той. Маями беше в режим на придвижване през последния месец и в последна сметка всички просто ще останат без гориво.

" Трябва да вземете под внимание огромния брой срещи, които изиграхме за 45-50 дни, сподели Мартино. - Лео и доста други играчи доближават лимита на физическата граница. Трябва да стартираме да оценяваме това, а също по този начин и по какъв начин да да се надигнем най-малко пред идващите три мача ".

Много е да се желае от 36-годишен нападател с над 1000 среща зад тила си. Пътуването, жегата, мачовете... в последна сметка ще настигнат Меси и всички останали в Маями.

За Мартино това ще бъде огромната борба: да откри места и моменти за отмора. Лео изигра цялостни 120 минути против Синсинати в полуфинала за националния трофей, откакто участва и 90 минути в множеството мачове на Маями за Купата на лигите.

В един съвършен свят Меси ще помогне на Маями просто да побеждава противниците си бързо, с цел да завоюва моменти за отмора, само че това е МЛС и тази конкуренция в никакъв случай не се играе в съвършен свят. Мартино ще би трябвало добре да прави своя избор, а неверният евентуално ще постави завършек на сезона на Маями.



Могат ли Меси и Интер да го създадат?

Всички горепосочени аргументи вършат това да наподобява невероятно. Толкова доста сложни мачове, толкоз малко място за неточности, всичко това за един отпаднал тим, който към момента е насочен към още един край - за купата против Хюстън Динамо на 27 септември.

Невъзможно?

Ако има някой, който може да го направи, това е Меси. Той към този момент направи нещо на пръв взор невероятно, като стигна с Маями дотук. Преди месец множеството не бяха сигурни дали Интер може даже да завоюва мач от Купата на лигите. Сега " чаплите " имат този трофей във витрината си и гледат към идващия.

Меси беше свръхестествен, както и останалите му съотборници в Маями по време на тази серия, само че в този момент не могат да се откажат. Има причина да се надяваме, даже всичко да наподобява толкоз малко евентуално.

Интер към този момент сътвори магия в Маями, само че най-големият му тест стартира този уикенд с успеха над Ню Йорк Ред Булс. Ако може да направи това, в случай че може да завлече Маями до плейофите от дълбините на Източната конференция...

Е, какво друго има да се каже? Все отново това е Меси, а с Меси всичко наподобява допустимо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР