След трикратни избори за по-малко от година, спечелени от премиера

...
След трикратни избори за по-малко от година, спечелени от премиера
Коментари Харесай

Противникът на Нетаняху получи шанс да е премиер с мандат за правителство

След трикратни избори за по-малко от година, извоювани от премиера Бенямин Нетаняху, главният му съперник Бени Ганц получи късмет за сформиране на кабинет.

Това се случи и след вота през септември, само че тогава обстановката на Нетаняху, на власт от 2009 година (и управлявал и преди това) бе друга.

Утре би трябвало да стартира процесът против Нетаняху, най-дълго управлявалия министър председател, за корист с доверие и корупция. Малко преди него Ганц и Нетаняху се срещнаха при президента Реувен Ривлин, с цел да обсъдят опцията за сформиране на държавно управление на единството поради ковид - в Израел, измежду първите страни, въвели строги ограничения след Китай, инфектираните са над 250 души.

Ганц, някогашен шеф на генералния щаб на армията, към този момент отхвърля концепцията във типа, предлаган от Нетаняху, който желае да оглави кабинета. Той получи мандата от Ривлин, който не е задължен да го даде на получилия най-вече места в кнесета (парламента). И двамата водачи (тогава " Синьо и бяло " на Ганц завоюва най-вече гласове) пробваха един след различен да сформират кабинет, в това число подобен на националното единение, в който можеха да се редуват като министър председатели. Разговорите сред тях, а и с други партии, обаче се провалиха и Израел отиде още веднъж на избори през март.

В края на предходната седмица арабската Обединена листа, която събра сериозна поддръжка от 12% и с 2 места повече в кнесета (общо 15), обаче съобщи, че е подготвена да поддържа Ганц за министър председател на държавно управление на малцинството, без да влиза в него - присъединяване на набиращата от ден на ден от гласовете на израелските араби партия в държавното управление е противоречиво и би било невиждано за израелските гласоподаватели.

Такива сигнали даде и играещият ролята на балансьор Авигдор Либерман, чиято партия " Израел - наш дом " завоюва 7 места в 120-местния кнесет.

Това значи, че болшинството, което би могла да построи партия " Синьо и бяло " на Ганц, е минимум 61 депутати, а това на " Ликуд " на Нетаняху - 58. Ганц има четири седмици да получи поддръжка, само че съгласно Ривлин, изтъкнал горния мотив, с цел да даде мандата първо на него, изиска кабинетът да се образува допустимо най-скоро поради изключителната обстановка.

Приемайки мандата, Ганц не изключи държавно управление на единството с Нетаняху, само че в него надали ще се съгласи последният да остане министър председател.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (94)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР