След тридневен хаос Народното събрание окончателно отложи преизчислението на пенсиите

...
След тридневен хаос Народното събрание окончателно отложи преизчислението на пенсиите
Коментари Харесай

Финално: Отложиха вдигането на пенсиите, остават само добавките

След тридневен безпорядък Народното събрание дефинитивно отсрочи преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година стаж от 1.2 на 1.35 за 2022 година Това стана с гласоподаване на последния параграф от измененията на Закона за държавното публично обезпечаване (ДОО). Според решението.

След решението на депутатите:

- от 1 октомври до края на годината към всички пенсии ще се изплащат добавки от 120 лева Това ще коства към 750 млн. лева, които бюджетът на този стадий може да си разреши поради положително осъществяване на приходите, изясни финансовият министър Асен Василев;

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Депутатите в последна сметка излъгаха пенсионерите с гласувани...

- от 25 декември 2021 г . с по-висок коефициент за всяка година трудов стаж, който се усилва от 1.2 на 1.35 . Това нарастване на процедура остава за 2022 година и макар че се прави с смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, може да бъде променено от идващото мнозинство;

- от 25 декември 2021 г . м;

- от 25 декември 2021 година оптималната пенсия се усилва от 1440 на 1500 лева.;

Този финален вид бе утвърден с гласовете на Има Такъв Народ, Демократична България и Движение за права и свободи. ИБГНИ се разцепи - трима поддържаха отлагането, осем гласоподаваха срещу него. ГЕРБ не взе участие в гласуването.
Разправии и взаимни обвинявания

Обсъждането стартира с процедурни разправии кои текстове би трябвало да се гласоподават и допустимо ли е прегласуване. " Единственото значимо, което ще остане в историята на този парламент, е това гласоподаване сега - дали ще има актуализация на пенсиите. Пари има - с под 1% в допълнение няма да взривим бюджета ", прикани по време на дебатите " аленият " народен представител Георги Кадиев.

" Не сме съгласни да докарвате страната до банкрут ", отвърна му Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. " В момента не търсим решение, а отговорен ", включи се в дебата Корнелия Нинова.

От ГЕРБ приканиха служебното държавно управление да си извърши уговорката и да актуализира пенсиите от 1 октомври, без да отстъпват от настояването по същото време да има и добавки. Радомир Чолаков изиска обществено опрощение, че обещанието няма да бъде спазено, като в изявлението си разгласи Кирил Ананиев за най-хубавия бюджетар на България.

" Фалшивата ви грижа към пенсионерите е цялостно двуличие. Кажете истината - вие създавате безпорядък, за. Вие не желаете преизчисление и би трябвало да си го кажете ", упрекна сътрудниците си от ГЕРБ Мая Манолова.

" Ако не желаете актуализация, кажете го ясно - трети ден буксуваме като джипката на Борисов в тиня. Стига процедурни хватки. Изглеждаме като това животно Бутни-Дръпни. Престанете бе ", прикани Филип Станев от Има Такъв Народ.

" Ние обезпечихме всички ограничения до идващото държавно управление. Но вие не можахте да си извършите държавно управление. Не поехте отговорност за страната, а в този момент се чудите по какъв начин да угодите на пенсионерите. Аз в случай че бях пенсионер, щеше да ми е неловко да чувам този спор ", съобщи Александър Ненков от ГЕРБ.

Той упрекна другите, че си вършат акция преди президентските и парламентарните избори, макар че точно С.

" Предложението ни разрешава пенсионерите да получат повече пари от плануваното от нас в началото и планува да остане трайно и непрекъснато през годините, в случай че някой не го анулира. Можем да си го позволим, тъй като спомагателният разход е 115 млн. лева, а имаме към 300 млн. лева спомагателни доходи в последните 2 месеца ", сподели в залата финансовият министър Асен Василев. Той изясни, че коледната дата за преизчислението е определена по този начин, че да се впише в действието на закона, само че и да придобие непрекъснат темперамент.

Промените са в бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година, само че препращат към текстове на Кодекса за обществено обезпечаване.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:



Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР